Gemeente Zwolle

Prijsvraag naam metalen element Nieuwe Markt

Historische constructie voor Nieuwe Markt

De herinrichting van de Nieuwe Markt e.o. die maandag 18 oktober 2010 begint, voorziet niet alleen in een metamorfose van het plein, maar ook in de plaatsing van een stijlvol bouwkundig element.

Deze metalen constructie versterkt het historisch karakter van het plein en ademt de sfeer van de vroegere botermarkt, die lange tijd op die locatie stond. Het element heeft nog geen naam, daarvoor is nu een prijsvraag uitgeschreven. Iedereen die een goede naam weet, kan meedoen. Inzenden kan tot 13 november 2010 via deze website. De indiener van de winnende naam ontvangt een cadeaubon van EUR 50,00.

Overdekte botermarkt

Op de Nieuwe Markt heeft onder andere 67 jaar lang een overdekte botermarkt gestaan. In de geest van deze historische context is de constructie ontworpen.

Op de nok prijkt een toepasselijke tekst uit een verordening van het Zwolse stadsbestuur uit 1654. Hierin staat dat in 1654 een deel van de warenmarkt van de Grote Markt verplaatst wordt naar de Nieuwe Markt.

De tekst luidt "dat deselve plaetse wel de naem en de gedaente, maer niet de daet van een markt heeft 1654". Hiermee wordt uiting gegeven aan het feit dat de locatie wel de uitstraling van een markt heeft, maar niet meer als markt gebruikt wordt.

Sfeervol en gezellig plein

De constructie is onderdeel van de herinrichting Nieuwe Markt die op 18 oktober start. De Nieuwe Markt wordt een sfeervol en gezellig plein met veel groen, ruimte voor kleinschalige terrassen, geen geparkeerde auto's maar wel een fietsenparkeerplaats.

Naar verwachting wordt het gehele project van herinrichting van de Nieuwe Markt en de omliggende straten, inclusief de plaatsing van het bouwkundig element en de aanleg van het groen in de tweede kwartaal van 2011 opgeleverd. Voor de kerst zal een deel van de rijbaan en het plein opnieuw zijn bestraat.

* Meer informatie op deze website