Openbaar Ministerie

Hongarije levert hoofdverdachte mensenhandel uit

13 oktober 2010 - Landelijk Parket

Op verzoek van het Landelijk Parket heeft Hongarije vandaag een van zijn onderdanen uitgeleverd aan Nederland. De 43-jarige man wordt in een onderzoek van de Nationale Recherche gezien als hoofdverdachte in een internationaal netwerk, dat zich bezig houdt met de tewerkstelling van vrouwen in de prostitutie.

De man is vandaag in Budapest opgehaald door rechercheurs van de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD). In dit onderzoek is in Amsterdam vorige maand al een 24-jarige Hongaar aangehouden, die wordt verdacht van mensenhandel. De man heeft vermoedelijk in Hongarije vrouwen geworven en hen te werk te gesteld op de Amsterdamse wallen. Bovendien zou hij voordeel hebben getrokken uit de uitbuiting van de vrouwen. Tegen hem is door een Hongaarse vrouw aangifte gedaan van mensenhandel.

De vandaag uitgeleverde Hongaar komt in het onderzoek van de Nationale Recherche naar voren als organisator van mensenhandel, die in verschillende Europese landen vrouwen in de prostitutie te werk stelde en hen dwong hun inkomsten af te staan. De man wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

In het onderzoek zullen naar verwachting nog meer aanhoudingen volgen. De Nationale Recherche werkt in het onderzoek nauw samen met politie- en justitiediensten in Hongarije en Zwitserland.