Medisch Spectrum Twente


Gratis longfunctiemeting op world spirometrie dag

Enschede, 6 oktober 2010

Op donderdag 14 oktober 2010, tijdens world spirometrie dag, biedt de longafdeling van Medisch Spectrum Twente een gratis longfunctiemeting aan. Iedereen die (ex) roker is of last heeft van ademhalingsproblemen, hoesten of last van slijm kunnen deze dag hun longfunctie laten meten.

Gratis longfunctiemeting

In heel de wereld kunnen mensen uit de risicogroep op deze dag gratis hun longfunctie laten meten. De longfunctiemeting is uiteraard niet bedoeld voor diegenen die reeds patienten zijn bij één van de longartsen van medisch Spectrum Twente. Elk jaar overlijden er in Nederland ruim 6000 mensen aan de longziekte COPD. Dat is bijna twee keer zoveel als aan borstkanker. Meer dan 300.000 Nederlanders hebben de diagnose COPD. Maar nog eens 200.000 mensen hebben COPD zonder dit te weten. Longfunctieassistenten van MST zullen deze dag in de Spectrumzaal longfunctiemetingen verrichten. Een longarts en een verpleegkundig specialist zijn aanwezig om de uitslagen te beoordelen. Daarnaast is een informatiemarkt waar alle disciplines die bij COPD behandeling betrokken zijn, zoals fysiotherapeuten, verpleegkundigen, diëtisten en medewerkers van de stoppen met roken poli en onderzoeksbureau longgeneeskunde, vertegenwoordigd zijn. De secretaresses van polikliniek longgeneeskunde zijn gastvrouw. De spectrumzaal is open van 10.00 uur tot 15.00 uur

Wat is COPD?

COPD (chronisch obstructieve longziekte) is een chronische vernauwing van de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. COPD kenmerkt zich door klachten van kortademigheid, hoesten en/of opgeven van slijm. De ziekte ontstaat in tachtig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het veertigste levensjaar. De levensverwachting van mensen met COPD is gemiddeld 10 jaar korter dan die van gezonde mensen. Mensen met COPD leven niet alleen korter, ze ondervinden ook steeds meer beperkingen in het dagelijks leven. Patiënten ondervinden met name problemen bij inspannende activiteiten zoals traplopen en tillen, maar ook bij dagelijkse dingen als wassen, aankleden, eten en bij deelname aan het sociale leven. Steeds vaker moeten afspraken worden afgezegd. Mensen met COPD voelen zich ongelukkiger dan gezonde mensen. COPD is ongeneeslijk, maar met een gezonde levensstijl en medicijnen is het leven wel dragelijker te maken. De eerste stap in de behandeling is stoppen met roken.