World Sight Day 2010

07/10/2010 14:14

Dark & Light Blind Care

"Millenniumdoelen onhaalbaar als hulp aan gehandicapten geen prioriteit krijgt"

Donderdag 14 oktober 2010 is door VISION2020 uitgeroepen tot World Sight Day. World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag om wereldwijd aandacht te vragen voor vermijdbare blind- en slechtziendheid. In Nederland voert Stichting Dark & Light actief campagne voor dit thema.

Kernboodschap World Sight Day 2010

4% van de wereldbevolking is blind of visueel beperkt;

80% van alle blindheid is vermijdbaar;

Samen kunnen we trachoom en rivierblindheid uitbannen;

Oogtesten en brillen kunnen de levens van 153 miljoen mensen veranderen;

Dit alles is mogelijk. De oplossingen zijn bekend en kosteneffectief.

VISION2020 is precies tien jaar geleden gestart als wereldwijde campagne voor het uitbannen van vermijdbare blindheid vóór het jaar 2020. Een ambitieus project waar ook Stichting Dark & Light deel van uitmaakt.

Directeur Ton ten Hove van Dark & Light: "Het starten van VISION2020 is een heel goed initiatief geweest. Je ziet nu dat er veel meer draagvlak is voor de strijd tegen onnodige blindheid. Hulporganisaties, bedrijven en overheden hebben op diverse terreinen de handen ineengeslagen. De grootste successen zijn toch wel de bestrijding van trachoom en rivierblindheid. Deze infectieziekten zijn duidelijk op hun retour. Ook het aantal staaroperaties neemt sterk toe, waardoor heel veel kinderen en volwassenen hun gezichtsvermogen terugkrijgen. Soms volledig, soms gedeeltelijk. Maar zelfs een klein beetje zicht maakt veel verschil in een mensenleven!"

Welke uitdagingen ziet u voor de komende tien jaar?

"Ten eerste is dat de zorg voor het enorme aantal blinden. We werken hard om het aantal nieuwe gevallen van blindheid in te dammen, maar bestaande gevallen verdienen ook zorg en acceptatie in de gemeenschap. Verder is er grote zorg over de toename en de vergrijzing van de wereldbevolking. Specifieke ouderdomsziekten zoals diabetische retinopathie en leeftijdsafhankelijke macula degeneratie zullen waarschijnlijk explosief stijgen."

Wat betekent dit voor Dark & Light?

"We moeten een manier zien te vinden om nog meer draagvlak te vinden voor ons belangrijke werk. We hebben een goede visie en goede lokale partners, maar worden beperkt door het aantal giften dat binnenkomt. Ik voorzie ook dat de rol van Dark & Light gaat verschuiven. Het VN-verdrag inzake de Rechten van Personen met een Handicap maant overheden en organisaties om hulp aan gehandicapten structureel op te nemen in hun projecten. Dark & Light heeft veel expertise op dat gebied en deelt die graag met andere organisaties. En dat is hard nodig! Neem alleen al de Millenniumdoelstellingen. Als hulp aan gehandicapten geen prioriteit krijgt, zullen de Millenniumdoelen zeker niet worden gehaald!"





http://www.darkandlight.org