Gemeente Binnenmaas

Project 'Bouw je eigen school' in Westmaas Logo Brede School

08-10-2010

In de afgelopen weken hebben meer dan 100 enthousiaste leerlingen van groep 5 tot en met 8 van de basisscholen de Vlashoek en de Weerklank in Westmaas gewerkt aan het ontwerp voor een droomschool. Dit deden zij in 25 groepen. Het project is een onderdeel van de stedenbouwkundige studie naar de Brede school op locatie t Koetsveld in Westmaas. De resultaten van het project zijn zeer gevarieerd en de ideeën van de leerlingen zijn vernieuwend en fantasierijk. U bent van harte uitgenodigd om op donderdag 14 oktober van 14.00 tot 15.00 uur in Dorpshuis Concordia in Westmaas de maquettes en ideeën te bewonderen. Om 14.30 uur geven een aantal groepen uitleg over hun ontwerp.

Ontwerp voor droomschool

Als voorbereiding op het project Bouw je eigen droomschool zijn de leerlingen bij elkaar op school op bezoek geweest en op onderzoek gegaan in de omgeving. Vervolgens zijn in alle groepen inleidende lezingen gegeven door Nico Brouwer (architect van 01-10 Architecten), An Kievit (natuurdeskundige van Hoekschewaards Landschap) en Maud Roukens (stedenbouwkundige van Roukens + Van Gils). Deze specialisten hebben verteld over hun werk en hoe je een gebouw en de omgeving mooier en aantrekkelijker kunt maken.

Daarna begon het echte werk voor de leerlingen, het ontwerpen van een school en schoolomgeving. De leerkrachten van beide scholen hebben hen daarbij steeds begeleid. In de laatste twee weken is er hard gewerkt aan de bouw van de maquettes van de ontwerpen. De kinderen hebben daarbij hulp gekregen van twee studenten Bouwkunde, Jasper Vos en Frank Penders.

Achtergrond Brede School Westmaas

In de komende jaren wordt in Westmaas een Brede school gebouwd. Daar krijgen de basisscholen de Vlashoek en de Weerklank, maar ook de peuterspeelzaal, een bibliotheekpunt, de gymzaal en dorpsactiviteiten onderdak. De naastgelegen kinderopvang is eveneens een belangrijke partner in de Brede school.
Het gebouw staat er als alles volgens planning verloopt pas eind 2013, maar de werkzaamheden zijn nu al in volle gang. Zo hebben de kinderen van beide basisscholen meegedaan aan het logoproject en is door hen het nieuwe logo en slogan voor de Brede school bedacht.