Gemeente Almere

Stad op de zeebodem

14-10-2010 | Start: 17:00 | Eind: 19:00 | Locatie: C-passage van het Stadhuis (Stadhuisplein 1, Almere).

Stadsarchief Almere presenteert de tentoonstelling: Stad op de zeebodem. Wethouder Berdien Steunenberg opent de tentoonstelling op 14 oktober om 17:00 uur.

De stad Almere is letterlijk uit het water opgerezen. Zo'n 50 jaar geleden kwam het eerste structuurplan voor Almere en Lelystad gereed. In 1967 trad het gemaal De Blocq van Kuffeler in werking om het IJsselmeerwater weg te pompen. Een half jaar later viel de polder droog en kon het bouwen beginnen. Inmiddels telt Almere ruim 180.000 inwoners. Water speelt nog altijd een grote rol: bij de ontwikkeling van nieuwbouwwijken, maar ook in de buitendijkse bouwplannen.

Deze tentoonstelling volgt de historische relatie van Almere en het water in 12 interviews met van voormalige schippers over Zuiderzee en IJsselmeer, waterwoners en ontwerpers van de stad die nadenken over de toekomst. Daarnaast presenteren twee klassen van De Waterlandschool en Montessorischool Stad hun kunstzinnige visie op water in al zijn vormen. Deze scholen ontwikkelden lesmateriaal met het thema `water' in een pilot met De Kunstlinie en Stadsarchief Almere. Onder begeleiding van Kunstdok hebben de leerlingen hun idee op artistieke wijze vertaald.

De tentoonstelling is te zien tot en met 31 januari 2011; tijdens de openingsuren van het Stadhuis

Almere en het water is onderdeel van de Week van de Geschiedenis (16-23 oktober 2010). Voor meer activiteiten tijdens de Week: www.weekvandegeschiedenis.nl