NCB Naturalis bouwt walvisskelet op tijdens festival

12/10/2010 13:24

Museum Naturalis

Op het drie dagen durende NS Try Out Festival in Leiden, bouwt NCB Naturalis het skelet van een bultrugwalvis op. Van 14 tot en met 16 oktober verrijst het acht meter lange skelet voor het oog van het publiek.

Direct na de stranding op 8 oktober vorig jaar kwam een team van NCB Naturalis in actie om de walvis te bergen. Na schoonmaak van het skelet is het toegevoegd aan de natuurhistorische collectie. Nu is het tijd het dier op te bouwen voor de ogen van het publiek. Dat gebeurt tijdens het NS Try Out festival in Leiden, van 14 tot en met 16 oktober. Na afloop keert Hollus, zoals de Amelanders het dier liefkozend hebben genoemd, terug naar het eiland om daar in het Natuurcentrum tentoongesteld te worden.

De Noordzee is een van de rijkste zeeën ter wereld; er zwemmen tal van zeezoogdieren rond. Als er dode walvisachtigen op onze kuste stranden, komt NCB Naturalis in actie. De kadavers worden geborgen en schoongemaakt en de skeletten toegevoegd aan de natuurhistorische collectie.

Walvissen is de nieuwe familietentoonstelling van Naturalis waarin je te weten komt hoe walvissen en dolfijnen geëvolueerd zijn, hoe ze nu leven en welke grote strandingen we in Nederland hebben gehad. Gigantische skeletten hangen aan het plafond; van een 12 meter lange Zuidkaper tot de bijzondere narwal, een walvis met een meterslange slagtand. Levensgrote modellen, interactieve opstellingen en filmbeelden vullen de zaal. Walvisgeluiden prikkelen de oren. Met het betreden van de tentoonstelling Walvissen, daal je af in de diepzee.





http://www.ncbnaturalis.nl