Universiteit Twente

Oratie prof. dr. Rez Kabir

De technologie van ondernemingsfinanciering

14 oktober 2010

De twee belangrijkste vragen van het vakgebied
ondernemingsfinanciering, namelijk welke investeringen doet een bedrijf en hoe betaalt het bedrijf deze investeringen, worden beter bestudeerd door gebruik te maken van kennis en inzicht uit verscheidene disciplines. Dit stelt Prof. dr. Rez Kabir in zijn oratie op 14 oktober over de technologie van de ondernemingsfinanciering.

"Het beantwoorden van deze twee vragen is van groot belang voor elk bedrijf, of het nu gaat om een MKB of een beursgenoteerd bedrijf. Het aantrekken en toewijzen van vermogen, samen met een reeks van gerelateerde activiteiten, is essentieel om groei te creëren in het geïnvesteerde kapitaal. De financieel manager van een bedrijf moet hiervoor een hoop in huis hebben, zoals adequate kennis op het gebied van management van financieel risico, dat ontstaat door bijvoorbeeld veranderingen in de buitenlandse wisselkoersen, rentepercentages of grondstofprijzen. Vervolgens is het ontwerpen van een goed corporate governance kader belangrijk om de belangen van verschillende stakeholders (bijvoorbeeld het management, de aandeelhouders, werknemers, klanten en leveranciers) in kaart te brengen."

Mythe
"Technologie kan beschreven worden als het toepassen van wetenschappelijke kennis." Vanuit dit standpunt zal Prof. Kabir in zijn oratie de rijkdom van ondernemingsfinanciering uiteenzetten door de relatie met diverse disciplines aan te tonen. "Het is een mythe dat technologie enkel en alleen te associëren is met machines. De samenbundeling van kennis en middelen - zowel technisch als niet-technisch - leidt tot echte technologische ontwikkeling. Ondernemingsfinanciering is in dit opzicht een leuk voorbeeld. Wetenschappelijke kennis vanuit diverse disciplines wordt toegepast om financiële beslissingen van ondernemingen beter te begrijpen en deze gecombineerde kennis helpt de voortgang van de wetenschap en technologie."