Rijksgebouwendienst


Het nieuwe Rietveld-paviljoen qua uiterlijk weer het vertrouwde paviljoen.

woensdag, 13 oktober 2010

Het nieuwe Rietveld-paviljoen, in de beeldentuin van het Kröller-Müller Museum in Otterlo, wordt donderdag 14 oktober 2010 feestelijk in gebruik genomen.
Fotografie: Thea van den Heuvel

Fotografie: Thea van den Heuvel

De Rijksgebouwendienst heeft het Rietveld-paviljoen gerestaureerd. Het paviljoen is gedemonteerd en op basis van de bouwtekeningen uit 1965 opnieuw opgebouwd. Hierbij is gebruik gemaakt van hedendaagse materialen met de uitstraling / textuur van de materialen die Rietveld oorspronkelijk heeft gebruikt. Waar mogelijk zijn bepaalde bouwmaterialen hergebruikt.

Duurzaamheid
Het nieuwe paviljoen is qua uiterlijk ontegenzeggelijk weer het vertrouwde wijd en zijd vermaarde Rietveld-paviljoen. Op enkele voor het oog nauwelijks zichtbare details zijn weloverwogen concessies aan het oorspronkelijke materiaalgebruik gedaan, om daarmee het paviljoen minder onderhoudsgevoelig te maken en een zekere mate van duurzaamheid mee te geven, voldoende om de eerstkomende decennia er volop van te kunnen genieten.

Behoud cultureel erfgoed
De Rijksgebouwendienst ziet het paviljoen als een bouwwerk en rekent het tot de "monumenten" die in stand moeten worden gehouden. In de context van het museum en de beeldentuin, waar het paviljoen een plaats heeft, zou het ook een sculptuur kunnen zijn. Een denkmodel over ruimte.

Programma
15.30 uur: Ontvangst genodigden
16.00 uur: Welkom door drs. Liz Kreijn, hoofd collectie en presentatie van het Kröller-Müller Museum
Aanleiding en keuze restauratie door ing. Bert van Bommel, coörd. adviseur Monumenten van de Rijksgebouwendienst
De restauratie door Bertus Mulder, architect
Betekenis van het Rietveld-paviljoen voor het Kröller-Müller Museum door drs. Liz Kreijn

In het museum is een kleine presentatie te zien van tekeningen en meubels van Rietveld.

---