Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


Dapperhoeve wordt natuurspeelplaats

---

Kinderboerderij De Dapperhoeve wordt natuurspeelplaats

14 oktober 2010
De dieren van kinderboerderij De Dapperhoeve verhuizen naar Jeugdland. Op de locatie van De Dapperhoeve komt een natuurspeelplaats. Uit onderzoek blijkt dat verhuizing van de kinderboerderij naar het Oosterpark geen optie is.

In december 2009 al besloot de deelraad van het voormalige stadsdeel Oost-Watergraafsmeer dat De Dapperhoeve niet kan blijven op de huidige locatie in de Tweede van Swindenstraat. Om te zorgen dat kinderboerderijen veilig en verantwoord zijn, moeten ze voldoen aan de nodige wettelijke regels die de Stichting Kinderboerderijen Nederland op een rij heeft gezet. Denk aan bouwkundige voorschriften, hygiëne en professioneel toezicht. Ook het dierenwelzijn is heel belangrijk.

De Dierenbescherming Amsterdam steunt het besluit van het Dagelijks Bestuur om de kinderboerderij in de Tweede van Swindenstraat te sluiten. 'De huidige Dapperhoeve is te klein om het welzijn van dieren te kunnen waarborgen. Geiten horen te kunnen grazen en spelen, konijnen horen te kunnen graven', aldus de Dierenbescherming.

Ook medewerkers van De Dapperhoeve met een ID-baan kunnen hier niet meer werken, omdat de subsidie hiervoor aan Dynamo is stopgezet, zoals de deelraad heeft besloten.

Dierenwelzijn

Stadsdeelwethouder Nevin Özütok begrijpt de protesten van bewoners tegen de sluiting van De Dapperhoeve: 'Hoe teleurstellend ik het ook vind, de huidige situatie kan niet voortbestaan. Als stadsdeel zijn we verantwoordelijk en we kunnen het dierenwelzijn niet meer garanderen. Zo heb ik het ook aan de Vereniging Dapperhoeve uitgelegd.'

De dieren zijn inmiddels onderzocht door een dierenarts. Ze kunnen verhuizen en vinden straks een warm welkom op de kinderboerderij in Jeugdland in het Flevopark. Verhuizing naar het Oosterpark is niet mogelijk, zoals eerder als optie was voorgesteld. Uit onderzoek blijkt dat de eventueel beschikbare locaties niet voldoen aan de wettelijke regels voor kinderboerderijen. Bovendien heeft de raad in de Visie Verdubbeling Oosterpark vastgesteld, dat het bouwvolume in het park niet mag toenemen. Ook mogen er geen nieuwe vrijstaande gebouwen bijkomen.

Buurtinitiatief

In de Tweede van Swindenstraat werkt het stadsdeel nu aan de uitvoering van een buurtinitiatief, dat begin vorig jaar door enkele bewoners is ingediend: een natuurspeelplaats. De aanleg begint zo snel mogelijk. 'Ik wil graag met de buurt in gesprek over hoe de natuurspeelplaats eruit gaat zien. Natuurlijk willen we de ruimte voor de buurt behouden. Graag hoor ik wat er nodig is om van de natuurspeelplaats een nieuw ontmoetingspunt voor de buurt te maken', aldus Nevin Özütok.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u de volgende stukken downloaden:
* Notitie: Kinderboerderij(en) in Oost-Watergraafsmeer Een visie op ontwikkeling van Kinderboerderijen in stadsdeel Oost-Watergraafsmeer, september 2009

* Locatie-onderzoek kinderboerderij Oosterpark, juni 2010
---