TenneT


Belpex nu geïntegreerd in APX-ENDEX

14-10-2010 De Europese autoriteiten hebben goedkeuring gegeven voor de integratie van de energiebeurzen Belpex en APX-ENDEX. In april hadden Elia en TenneT al aangekondigd hun belangen in de Belgische energiebeurs Belpex (60% voor Elia en 10% voor TenneT) in APX-ENDEX in te brengen, dat nu al de kortetermijnmarkt voor elektriciteit in Nederland en Groot-Brittannië organiseert. Deze operatie past volledig binnen de Europese strategie van beide transmissienetbeheerders en binnen de ambitie van APX-ENDEX om de Europese elektriciteitsmarkt verder te verbeteren. Elia heeft een belang van 20% in APX-ENDEX verworven en zal ook deelnemen in de bestuursorganen van APX-ENDEX. APX-ENDEX is nu in eigendom van Elia (20%) Fluxys (3%) Gasunie (21%) en Tennet (56%).

De transactie is een cruciale stap vooruit naar de integratie van de energiebeurzen op de Noord-west Europese markt en vormt een bevestiging van het werk dat APX-ENDEX en Belpex verrichten al vanaf hun oprichting, in een ruimere Europese context. Belpex zal zijn eigen activiteitsdomeinen toegewezen krijgen in de nieuwe organisatie; het gaat met name om activiteiten binnen de Belgisch-Nederlandse markt en de markt voor groenestroomcertificaten.

APX-ENDEX en Belpex, en ook Elia en TenneT, werken al vele jaren nauw samen en waren pioniers in de marktkoppeling tussen Frankrijk, België en Nederland in 2006. Op dit ogenblik werken ze samen met hun Europese partners aan de uitbreiding van die markt naar Centraal West-Europa en de Scandinavische landen. Dankzij deze operatie zullen de prijzen op de (kortetermijn)markt voor elektriciteit op alle markten op een efficiënte en gecoördineerde manier tot stand komen en kan de grensoverschrijdende handel geoptimaliseerd worden, in het voordeel van de Europese marktspelers.