FNV KIEM

Maak snel AOW welvaartsvast

donderdag 14 oktober 2010

De FNV maant het nieuwe kabinet om de AOW per 1 januari 2011 welvaartsvast te maken door de AOW-uitkering te koppelen aan de verdiende lonen. FNV-voorzitter Agnes Jongerius staat te trappelen om met de nieuwe minister van Sociale Zaken Henk Kamp hierover te spreken. De eerste stap die gezet moet worden, is het onverkort overnemen van het AOW- en pensioenakkoord van de sociale partners.

Huidig pensioensysteem niet meer vol te houden
Volgens de huidige pensioenregelingen kunnen mensen aan het einde van hun werkzame leven rekenen op een vast bedrag bovenop de AOW-uitkering. Door recente ontwikkelingen op de beurzen, het dalen van de rente en de stijgende levensverwachting, is het huidige pensioensysteem van harde toezeggingen niet meer vol te houden.

Nieuwe pensioenmodellen
Daarom praat de FNV met de werkgevers over nieuwe pensioenmodellen voor flexibele pensioencontracten, die mensen keuzevrijheid bieden en rekening houden met de stijgende levensverwachting en de rendementsontwikkelingen op de financiële markten.

Keuzevrijheid
Oude rechten zouden kunnen worden overgezet naar het nieuwe contract, maar mensen houden de keuzevrijheid om bij de huidige regeling te blijven. 'Je zult mensen goed de voor- en nadelen van zo'n overstap duidelijk moeten maken', zegt Peter Gortzak, FNV-vicevoorzitter met pensioenen in zijn portefeuille. 'Niemand wordt dus gedwongen om over te stappen, maar de kans op afstempelen wordt dan groter.'