Ingezonden persbericht


November T-time maand voor vrouwen en hart- en vaatziekten Thee drinken voor het goede doel

Den Haag, 14 oktober 2010 - De maand november is door de Nederlandse Hartstichting voor het eerst uitgeroepen tot T-time maand. Vrouwen worden opgeroepen om gezellig met vriendinnen thee te drinken. T-time is niet alleen gezellig, maar ook van levensbelang. Met de tea-parties steunen vrouwen de strijd tegen hart- en vaatziekten bij vrouwen. Het is doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Onderzoek naar hart- en vaatziekten vindt vooral plaats bij mannen. Om vrouwen in de toekomst dezelfde zorg te bieden als mannen, investeert de Hartstichting in onderzoek specifiek bij vrouwen. T-time is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Hartstichting om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek. Iedereen die een tea-party wil organiseren kan zich vanaf nu via www.t-time.nu aanmelden.

()
Tea-party organiseren
De gastvrouw van een tea-party doneert 10 euro en krijgt daarvoor een T-bag vol leuke verrassingen. Zij vindt in de T-bag onder andere een variatiepack met diverse smaken thee, gesponsord door Lipton. Via de site nodigt de gastvrouw haar vriendinnen of collega's uit. Elke gast doneert vervolgens ook minimaal 10 euro, dat rechtstreeks naar onderzoek bij vrouwen gaat. Bedrijven kunnen ook meedoen, door bijvoorbeeld tijdens de lunch of werkoverleg samen een kop thee te drinken voor het goede doel. Deelnemers kunnen elkaar via de site uitnodigen met behulp van een applicatie, gesponsord door datumprikker.nl. De verzending van de T-bag wordt verzorgd door T-time partner en sponsor DHL.

Hart- en vaatziekten bij mannen en vrouwen
Er wordt veel gedacht dat hart- en vaatziekten vooral bij mannen voorkomt; dit is zeker niet het geval. Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen aan een hart- of vaataandoening. Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1.

"Hart- en vaatziekten bij vrouwen zijn verraderlijk omdat de symptomen vaak anders zijn dan bij mannen," zegt Dr. Yolande Appelman, hoofd van de afdeling invasieve cardiologie van het VU medisch centrum in Amsterdam. "Vrouwen klagen veel minder over acute pijn op de borst of in de arm. Ze hebben die vaak wel, maar de begeleidende symptomen als kortademigheid en vermoeidheid staan vaker op de voorgrond dan de typische kenmerken zoals pijn op de borst. De vrouwen zelf hebben de neiging deze symptomen te bagatelliseren en onder het mom van 'het gaat wel over' gaan ze er niet mee naar de huisarts. De klachten van een vrouw worden vaak afgedaan als last van 'opvliegers', van stress of het zit 'tussen de oren'. De consequentie hiervan is dat deze vrouwen te laat en onvoldoende behandeld worden. Onnodig veel vrouwen overlijden aan de gevolgen van een hartinfarct of beroerte ," aldus Appelman.

Tot op heden wordt onderzoek vooral gedaan bij mannen. De kennis uit onderzoek bij mannen kan niet zomaar toegepast worden op vrouwen, want mannen en vrouwen zijn verschillend. Door gebrek aan juiste kennis van diagnose en behandeling (over)lijden nog vele vrouwen onnodig. Voor meer onderzoek bij vrouwen is geld nodig, door mee te doen aan T-time kan iedereen een bijdrage leveren.

-----------------------------------------------Einde bericht--------------------------------------------------------