Wageningen Universiteit en Researchcentrum 13 okt 2010

Onderdeel: LEI

De opbrengsten in de Nederlandse vissersvloot lagen in 2009 fors lager ten opzichte van 2008. De omzet liep met 18% terug naar 386 miljoen euro. Dit ondanks de toegenomen aanvoer van vis en dalende brandstofprijzen.

Dat blijkt uit de rapportage âVisserij in cijfers 2010â die het LEI vandaag publiceert. Vissers voerden wel meer vis aan dan in het voorgaande jaar, maar kampten met sterk dalende visprijzen. Consumenten en handelaren gaven de voorkeur aan goedkopere producten uit het buitenland zoals (bevroren) âkweekvisâ en schaal- en schelpdieren. Een groot deel van de vissers kon toch nog een bescheiden winst maken doordat de brandstofprijs (gasolie) daalde naar ongeveer ⬠0,33 per liter ten opzichte van circa ⬠0,54 in 2008.

Matig jaar
De onderzoekers verwachten dat 2010 ook weer een matig jaar wordt voor de vissers, ondanks dat de opbrengst zal toenemen. De gemiddelde visprijzen herstellen niet echt en de brandstofprijs is ook weer aanzienlijk gestegen. De omvang van de visbestanden is wel toegenomen en de vangsten zullen dit jaar 2010 hoger uitvallen dan vorig jaar.

Duurzame vistechnieken
Vissers zien wel oplossingen voor de langere termijn, vooral in nieuwe, duurzame vistechnieken zoals sumwing- en pulsvisserij. Door investeringen en aanpassing van het vistuig besparen vissers aanzienlijk op hun brandstofverbruik. Zo kan een pulsvisser (op platvis) 40% tot 60% aan energie besparen afhankelijk van het type schip en motor terwijl de opbrengst op peil blijft.

Rapport 2010-057: Visserij in cijfers 2010
Lastig marktperspectief Nederlandse scholsector Contact
Kees Taal
kees.taal@wur.nl
(070) 335 81 70