Gemeente Twenterand


Twenterand wil onderzoek naar MBO in Vroomshoop

Ikvo, ROC en Noordik ondersteunen wens college

Het college van de gemeente Twenterand wil onderzoek doen naar een nog verdere uitbreiding van het middelbaar beroepsonderwijs in Vroomshoop. Aan de vooravond van de opening van het nieuwe opleidingscentrum van de BOVO aan de Aziëlaan in Vroomshoop, laat wethouder Binnenmars van onderwijs weten hier veel energie in te willen steken: "En dat komt mede omdat andere partijen dit idee ook zien zitten en mee willen denken. Er is een gezamenlijk belang en dat biedt perspectief," aldus Binnenmars.

Binnenmars heeft het idee inmiddels besproken met vertegenwoordigers van het Noordik, de Ikvo en van het ROC van Twente. Alledrie zien heil in het idee van Binnenmars, die wel benadrukt dat het gaat om een eerste verkenning: "Het zou een logische vervolgstap zijn, maar wel ééntje die grondig onderzoek vraagt."

Gezamenlijk belang

Het gezamenlijk belang zit volgens Binnenmars in een aantal zaken: beperking van de uitval van middelbare scholieren, de jeugd meer opleidingsmogelijkheden bieden in de gemeente Twenterand, een goede aansluiting van het mbo op het vmbo en beroepsmensen opleiden voor bedrijven, bij voorkeur in Twenterand. Bovendien kunnen er ook beroepsgerichte her-, na- en bijscholingscursussen worden aangeboden voor mensen die al een baan hebben. Vooral dat laatste spreekt Willy Pigge, voorzitter van de Industriële kring Vroomshoop en omstreken (Ikvo): "In onze branche zitten we altijd te springen om vakmensen. Dit initiatief zou daar een geweldige impuls aan kunnen geven, alsmede aan de werkgelegenheid onder onze jongeren." Ook het ROC van Twente in de persoon van Cas van Kamperdijk ziet een onderzoek naar uitbreidingsmogelijkheden wel zitten: "Met de BOVO hebben we een prachtige opleiding in Vroomshoop, die het begin kan zijn van meer. Een beroepsbegeleidende leerweg (4 dagen werk, 1 dag school) en een beroepsopleidende leerweg (5 dagen school met stage), van bouw tot en met bijvoorbeeld een administratieve opleiding."

Naast het onderzoek naar een volwaardige mbo in Twenterand, is wethouder Binnenmars samen met het Noordik druk bezig om de praktische en reële mogelijkheden te verkennen om een HAVO/VWO brugklas naar de gemeente Twenterand te halen. "Beide initiatieven zijn echt een stimulans voor de opleidingen in Twenterand."

Officiële opening nieuwe locatie BOVO Vroomshoop

Op initiatief van wethouder Binnenmars gaan genoemde partijen met elkaar kijken of en hoe e.e.a. uitgewerkt kan worden. Het nieuwe opleidingscentrum van de BOVO (Bouwberoepen Vroomshoop en Omstreken) aan de Aziëlaan 3 in Vroomshoop wordt op donderdag 14 oktober a.s. officieel geopend. De officiële openingshandeling wordt verricht door Burgemeester Visser van de gemeente Twenterand en Cas van kamperdijk van het ROC van Twente.