KNHS

KNHS-kampioenschap eventing ponys op Molecaten Ruiterdag 14 oktober 2010
Leontine de Bruin en Nock Out

HATTEM - Landgoed Molecaten in Hattem staat vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober in het teken van de cross country met de KNHS-kampioenschappen voor de ponys in de klasse L, M en Z en een open wedstrijd voor paarden in de klasse B en L. In deze spectaculaire tak van paardensport rijden de ruiters in volle galop een route door het bos, waarbij verschillende natuurlijk hindernissen zoals greppels, boomstammen en waterpartijen overwonnen moeten worden.

Nederlands kampioenschap
Dit jaar is SGW Hattem in verband met het 75-jarig bestaan van Rijvereniging De Marleruiters en het 40jarig bestaan van Ponyclub De Driehoekruiters organisator van het KNHS-kampioenschap eventing voor ponys. Van de organiserende vereniging komen de zeventienjarige Thom Gunnink met de pony Jacqueline en Lisa Bos met de pony Lady Elean uit in de klasse L. Grote kanshebber in deze klasse is de pas twaalfjarige Gwen van Tilburg. Gwen start de ervaren pony Elshofs Nando en de talentvolle combinatie komt uit voor De Flevoruiters uit Biddinghuizen. In de klasse M zijn de ogen gericht op Silke Smits uit Heelweg met de pony Bonita. Leontine Bruin uit Wilp brengt de NRPS-goedgekeurde hengst Knock Out uit in het kampioenschap. De combinatie maakte afgelopen zomer deel uit van het Nederlandse team op de Europese kampioenschappen in Engeland. De pony Knock Out werd voorheen succesvol uitgebracht door de Hattemse amazone Robin Breunis en leerde de grondbeginselen van de eventingsport op Landgoed Molecaten. Met name de klasse Z belooft een spannende strijd te worden. Het slottraject van de cross country bevat een pittige opgave waarbij na de afsprong een stromende beek overwonnen moet worden.

Paarden
In Hattem rijdt de zeventienjarige Robin Breunis een thuiswedstrijd. De succesvolle amazone is regerend KNHS-kampioen bij de ponys in de klasse Z en heeft inmiddels de volledige overstap gemaakt naar de paarden. Robin start tijdens de Molecaten Ruiterdag twee paarden, Bel Ragazzo en Lord Rizello in de klasse B. Andere grote namen die aan start verschijnen zijn Nederlands kampioenen bij de young riders in 2010 Renske Kroeze (Bathmen) en junioren in 2010 Henrieke Boonzaaijer (Renswoude). Ook Rabo Talent Bobbie Bary (Alphen aan den Rijn), internationaal eventing amazone Alice Naber-Lozeman (Biddinghuizen) en springruiters Hans van der Kolk (Dalfsen) en Richard Kapteijn (De Meern) reizen af naar het topje van de Veluwe.

Molecaten Ruiterdag
De samengestelde wedstrijd aan de Veldweg in Hattem start met de verplichte dressuurproef. Vervolgens rijden de combinaties op zaterdag een springparcours en wordt de wedstrijd afgesloten met de kilometerslange cross country. De winnaar is de combinatie die het beste presteert over alle onderdelen. De paardensportdiscipline is met name populair in landen als Engeland en Duitsland, en wordt geassocieerd met wax jassen en Jack Russels. Het evenement in de prachtige Hattemse bossen is gratis toegankelijk en wordt jaarlijks bezocht door honderden liefhebbers van buitenleven en ruitersport en het biedt een prachtig tafereel voor een uitgebreide boswandeling. In verband met veiligheid is het van groot belang dat honden uitsluitend aangelijnd worden meegenomen.

Uitleg eventingsport (SGW)
Tijdens een samengestelde wedstrijd rijden de combinaties een dressuurproef, een springparcours en een crosscountry (de "cross"). De resultaten van deze onderdelen bepalen samen de uiteindelijke score in de wedstrijd. De cross is het meest avontuurlijke onderdeel van deze veelzijdige discipline. De cross gaat door weilanden en bossen waarbij natuurlijke hindernissen overwonnen moeten worden. Natuurlijke hindernissen zijn bijvoorbeeld vaste hindernissen, wallen, slootjes, greppels en waterhindernissen. De cross wordt op tijd verreden. Te langzaam rijden levert strafpunten op, maar ook te snel rijden wordt bestraft. Bij de cross is het dragen van een veiligheidshelm en bodyprotector verplicht. Voorafgaand aan de cross vindt er een veterinaire controle plaats.

Programma SGW Hattem / Molecaten Ruiterdag
Vrijdag 29 en zaterdag 30 oktober

Op vrijdag starten enkele ruiters en amazones in het eerste verplichte wedstrijdonderdeel, de dressuur. De rubriek wordt verreden op het terrein aan de Veldweg. De eerste combinatie verschijnt rond 13.00 uur in de ring en de laatste start om 17.00 uur. Zaterdagochtend vervolgen de dressuurproeven al om 8.00 uur. Nadat de gehoorzaamheid van het paard is beoordeeld in de dressuuroefeningen rijden de combinaties op het nabij gelegen terrein een springparcours. De eerste springrubriek begint om 8.30 uur. Hierbij is het doel om de hindernissen foutloos en binnen de vastgestelde tijd te springen. Tot slot rijden de combinaties het meest spectaculaire onderdeel van de samengesteld wedstrijd, de cross country. Door het prachtige Veluwse bos van Landgoed Molecaten rijden de ruiters met hun paarden in flink tempo een route, waarbij een heel aantal natuurlijke hindernissen overwonnen moeten worden. Dit levert een schitterend schouwspel op, waarbij alles draait om de communicatie en het doorzettingsvermogen van mens en dier. In totaal starten ruim honderd combinaties het Nederlands kampioenschap in de klassen L, M en Z ponys en open samengestelde wedstrijd in de klasse B en L paarden.

De Molecaten Ruiterdag is gratis toegankelijk, het parkeertarief is 3,50. In verband met de veiligheid is het van belang dat honden uitsluitend aangelijnd worden meegebracht. Op verschillende locaties van de cross country zijn horeca gelegenheden, waar bezoekers kunnen genieten van Koek en Sopie.

Programma

Vrijdag 29 oktober 2010
Dressuur (deel 1) ± 13.00-17.00 uur

Zaterdag 30 oktober 2010
Dressuur (deel 2) ± 08.00 13.30 uur
Springen ± 08.30 17.00 uur
Cross country ± 08.50 17.30 uur

Programmawijzigingen worden voorbehouden.

Kijk voor uitgebreide informatie op: www.sgw-hattem.nl