Gemeente Hoorn

Commissaris van de Koningin de heer J.W. Remkes bezoekt Hoorn

Op woensdag 13 oktober 2010 heeft de heer Johan Remkes een bezoek aan Hoorn gebracht. Hij is per 1 juli 2010 de commissaris van de Koningin in Noord-Holland. Zijn bezoek aan Hoorn is onderdeel van zijn kennismaking met de gemeenten in de provincie Noord-Holland. Hij heeft onder andere gesproken met de burgemeesters van de gemeenten in West-Friesland, de Hoornse collegeleden en fractievoorzitters en enkele wijkbewoners uit Hoorn.

Het afleggen van ambtsbezoeken hoort bij de functie van de commissaris van de Koningin. Omdat de heer Remkes pas op 1 juli 2010 is aangetreden, stond het ambtsbezoek aan Hoorn vooral in het teken van kennismaking. Daarnaast wil de commissaris een zo goed en volledig mogelijk beeld krijgen van het functioneren van gemeenten.

Kennismaking met West-Friesland De commissaris had vooraf aangegeven kennis te willen maken met de burgemeesters in West-Friesland, de Hoornse collegeleden, raadsleden en bewoners uit Hoorn. Een groot deel van het programma vond plaats in het West-Fries Museum. Tijdens de kennismaking met de West-Friese burgemeesters kreeg de commissaris een presentatie van burgemeester Onno van Veldhuizen. Hij gaf in vogelvlucht de kenmerken, kansen en bedreigingen van West-Friesland aan en benadrukte de kracht van de regio. Overheden lokaal en provinciaal hebben elkaar in toenemende mate nodig om de kansen optimaal te benutten. Er moet over grenzen heen gedacht en gedaan worden. Daarmee wordt de toekomst gewonnen, aldus burgemeester Onno van Veldhuizen.

Kennismaking met Hoorn Aansluitend stond een kennismaking met het Hoornse college en de fractievoorzitters op het programma. Samen bezochten zij het Oostereiland en de Westerdijk. De commissaris was onder de indruk van de ontwikkelingen op het Oostereiland. De gemeente heeft daar behoorlijk de nek uitgestoken, aldus commissaris van de Koningin Johan Remkes. Het bezoek aan de dijk was vooral om te kijken naar de ontwikkelingen op de dijk en het dijkverzwaringstraject. Vervolgens heeft de commissaris in Schouwburg en Congrescentrum het Park kennisgemaakt met enkele Hoornse inwoners. Vanuit iedere wijk waren twee inwoners uitgenodigd. Zij gaven aan de hand van twee fotos hun positieve en negatieve punten in de wijk aan. Dit konden gebouwen, speelplaatsen, plantsoenen, evenementen of besprekingen van het wijkoverlegorgaan zijn.