Ingezonden persbericht


Persbericht

Preventieve maatregelen

belangrijk tegen stalbrand

LTO neemt aanbevelingen uit onderzoek serieus

Met preventieve maatregelen kan nog veel worden gedaan om branden in veestallen te voorkomen. Veehouders, ontwerpers en stallenbouwers er verstandig aan meer gebruik te maken van brandwerende materialen en ook stallen anders in te delen. Vooral elektrische installaties moeten vergen voortdurend controle. Ook zullen veehouders, medewerkers en ingehuurde monteurs de nodige voorzorgsmaatregelen moeten nemen om branden voor te zijn.

Dit zegt LTO Nederland in een reactie op een rapport 'Brand in veestallen' van twee studentes van Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Ze hebben in opdracht van deze Hogeschool een afstudeeronderzoek gedaan. Het rapport is vanmorgen in Baarn tijdens een conferentie over gemeentelijk dierenwelzijn aangeboden aan Alida Oppers van de directie Voedsel, Dier en Consument van het ministerie van LNV.

,,We nemen de aanbevelingen heel serieus. We praten daar al langer over met ontwerpers van stallen en voeren ook overleg met verzekeraars hoe we de risico's verder terug kunnen dringen", zegt voorzitter Annechien ten Have van de LTO-vakgroep Varkenshouderij. "Een brand, waarbij dieren gewond raken en omkomen, is rampzalig. Onderschat ook niet de emotionele gevolgen bij de veehouders in kwestie. Wie ooit zo'n brand heeft meegemaakt, ligt daar 's nachts wakker van. Die ellendige beelden raak je niet gauw kwijt."

Hoewel de oorzaak van stalbranden in veel gevallen niet is te achterhalen (43%), zijn de belangrijkste oorzaken van stalbranden bekend: in de top drie staan het gebruik van elektrisch gereedschap, kortsluiting in installaties, en oververhitting en zelfontbranding van apparaten. Het aantal stalbranden is de afgelopen vijf jaar ongeveer gelijk gebleven.

Bij hun afstudeeronderzoek hebben de studenten gekeken naar de omvang, ernst, oorzaken van stalbranden en de preventie- en bestrijdingsmogelijkheden van brand in rundvee-, varkens- en pluimveestallen. Gemiddeld over de afgelopen vijf jaar breken jaarlijks dertig stalbranden uit, waarbij runderen, varkens of pluimvee om het leven komen. Het risico op een stalbrand stijgt, ook door stof- en gasconcentraties en de aanwezigheid van brandbare materialen als stro, droge mest en zaagsel.

LTO Noord, ZLTO en LLTB hameren in de voorlichting richting leden op het nemen van preventieve maatregelen door in stallen brandvertragende materialen te gebruiken en technische installaties goed te onderhouden. Hokinrichting van brandbaar kunststof en isolatiemateriaal vergroten de impact van een stalbrand; het gebruik van brandvertragende materialen kan de gevolgen van een brand aanzienlijk beperken. Dat geldt ook voor de aanwezigheid van voorzieningen voor voldoende bluswater.

Datum : 14 oktober 2010
Nummer : P2930



Ingezonden persbericht