Gemeente Twenterand


Structuurvisie: ontwikkelingen in Twenterand

Sociaal, economisch, detailhandel, bedrijven

De Structuurvisie Twenterand is een brede visie op de toekomst en vormt het kader voor alle ruimtelijke ontwikkelingen. Het is een verzamelnaam van de ontwikkelingen in de gemeente Twenterand voor de komende twintig jaar op sociaal gebied, maar ook op het gebied van milieu, economie, bedrijvigheid, detailhandel, wonen en recreatie en toerisme.

De structuurvisie bestaat uit bouwstenen die al ontwikkeld zijn, of nog in ontwikkeling zijn. Momenteel zijn er drie bouwstenen die ter inzage leggen en waar u op in kunt spreken: de Sociaal Economische Visie, de Bedrijventerreinenvisie en de Detailhandelstructuurvisie.

Bouwsteen: Sociaal Economische Visie

De economische recessie, de demografische ontwikkelingen, een gewijzigd landelijk en provinciaal beleid en de ontwikkeling van de Toekomstvisie Twenterand vragen om een hernieuwde visie op het economisch beleid van Twenterand. De nieuwe Sociaal Economische Visie 2011 - 2016 moet deze verandering in beeld brengen en de opgaven voor de toekomst aangeven.

Toekomstbestendig en stimulans

Na een gedegen analyse van de economische situatie van de gemeente Twenterand zijn de visie en ambitie voor de toekomst opgesteld. "Het behouden van de aanwezige bedrijvigheid en werkgelegenheid en tegelijkertijd het versterken en toekomstbestendig maken van de werkgelegenheidsstructuur, waarbij ondernemerschap optimaal wordt gestimuleerd".

De Sociaal Economische Visie wordt in de volgende thema's uitgewerkt:
1. Plattelandsontwikkeling

2. Versterken van de nijverheid

3. Arbeidsmarkt en scholing

4. Economische samenwerking en organisatie.

Bouwsteen: Detailhandelstructuurvisie Twenterand 2011-2016

Wat is de meest gewenste en toekomstbestendige detailhandelstructuur voor de Gemeente Twenterand, die recht doet aan een goede verzorging van de consument en de inwoners van de gemeente? Maar ook één die economisch perspectief biedt aan de ondernemers? Die vraag moet beantwoord worden in de detailhandelstructuurvisie.

Voor een optimale verzorging van de inwoners van Twenterand en een goede toekomst voor ondernemers is het belangrijk dat er gewerkt wordt aan een gezonde en duurzame voorzieningenstructuur. De veranderingen in de detailhandelsstructuur de afgelopen jaren en landelijke trends en ontwikkelingen op het gebied van detailhandel zijn redenen voor de gemeente om de bestaande detailhandelstructuurvisie 2004-2010 te herzien naar een detailhandelstructuurvisie 2011-2016.

Minder winkels

De detailhandelstructuurvisie is een van de bouwstenen van de Structuurvisie. In die visie staat hoeveel ruimte de winkelcentra in de toekomst in beslag gaan nemen. Uit de visie komt naar voren dat o.a. door de afname van het aantal inwoners binnen de gemeente en meer verkoop via internet de winkelcentra in de verschillende kernen niet zullen groeien. Per kern wordt de gewenste structuur weergegeven.

In de kernen

Voor Vriezenveen geldt de ambitie om te komen tot een meer compact en overzichtelijk winkelgebied met een aantrekkelijk verblijfsklimaat. Het aanbod van de detailhandel in Vroomshoop is erop gericht om de ruimte optimaal in te richten, zodat er een compleet aanbod is van dagelijkse en niet dagelijkse boodschappen. Den Ham daarentegen heeft niet de ambitie volledig te zijn, maar juist in het aanbod van specialistische, luxe en modische branches. In Westerhaar-Vriezenveensewijk is het behoud van een basis voorzieningenpakket aan boodschappen van groot belang. Belangrijke randvoorwaarden voor een goed functioneren van dit aanbod zijn een goede bereikbaarheid, voldoende parkeergelegenheid en een verzorgde uitstraling van winkels en openbare ruimte.

Bouwsteen: Bedrijventerreinen Visie, kwaliteit en kwantiteit!

Om een goed inzicht te krijgen in de vraag naar bedrijventerreinen en het kwaliteitsniveau van die terreinen is er een Bedrijventerreinenvisie nodig. In de visie wordt voor alle kernen berekend wat de verwachte vraag naar bedrijventerreinen is tot 2020 en tot 2030.

Provincie Overijssel heeft de Bedrijventerreinenvisie verplicht gesteld. De gemeente Twenterand beschikt niet over een bedrijventerreinenvisie. Zonder een goed onderbouwde bedrijventerreinenvisie mag de gemeente geen bedrijventerreinen meer plannen of uitbreiden. Bovendien wordt er dan geen subsidiegeld meer verstrekt door de provincie voor het revitaliseren van bedrijventerreinen.

Interactief opgesteld

Alledrie de visies zijn interactief opgesteld met de belangengroepen op de verschillende terreinen. Er zijn kernen bezocht, bijeenkomsten georganiseerd, diepte-interviews gehouden en er is gediscussieerd met betrokkenen. En ook met de raadsleden is gediscussieerd. Zij moeten tenslotte uiteindelijk de beslissing nemen.

Ter inzage

Momenteel liggen de drie visies voor inspraak ter inzage tot en met vrijdag 5 november in het gemeentehuis Vriezenveen.