Integrale aanpak nodig voor 'Ruimte'

14/10/2010 11:04

Bouwend Nederland

Nederland is halverwege in de richting van een echt bouwministerie. Met de komst van een nieuw departement Infrastructuur en Milieu is Bouwend Nederland verheugd over de samenvoeging van grote delen van de ministeries VROM en V?, onder bestuurlijke kwaliteit in de personen van mevrouw Schultz van Haegen en de heer Atsma.

Er is echter nog meer winst te behalen, door ook 'Wonen' (ofwel Volkshuisvesting) en de Rijksgebouwendienst (RGB) in deze portefeuille op te nemen. Die dossiers zijn ongetwijfeld in goede handen bij de zeer ervaren minister Donner (BZK), maar op weg naar een echt bouwdepartement zou volledige integratie de optimale keuze zijn.

De vorming van dit nieuwe ministerie I?, parallel met de samenvoeging van EZ, LNV en Innovatie (ELI), is natuurlijk al een forse verbetering ten opzichte van de situatie tot nu toe, waarin maar liefst vier ministeries, VROM, V?, LNV en EZ een vinger in de pap hadden bij de ruimtelijke inrichting van ons land. Elk met een eigen organisatie, financiën en regelgeving.

Interdepartementaal programma

Ook door de nieuwe departementen zal onderling afgestemd en samengewerkt moeten worden. Binnenlandse Zaken komt nu in een nieuwe rol, met Wonen en de Rijksgebouwendienst onder haar vleugels. In een merkwaardige constructie naast Infrastructuur en Milieu blijft het belangrijke beleidsterrein 'Natuur' onder de hoede van ELI; tot slot blijft ook de Dienst Vastgoed bij Defensie. Een en ander maakt een integrale aanpak er niet gemakkelijker op. Wij schatten daarom in dat er behoefte zal blijken aan een interdepartementaal programma.

Ruimtelijke Ordening lijkt in dit alles een ondergeschikte rol te gaan spelen, terwijl RO ook in een decentrale variant nog steeds de basis is voor de ruimtelijke inrichting van Nederland - en daarmee eveneens de basis voor de bouwproductie. Steeds complexere vraagstukken in het ruimtelijke domein vragen om samenhangende oplossingen zoals bepleit door de commissie Elverding, waar het regeerakkoord nota bene naar verwijst. Daarbij past een 'integraal' en slagvaardig 'Ministerie van Ruimte' met een ruim mandaat. Gelukkig zijn er al wel ervaren bewindslieden om zo'n departement te leiden.





http://www.bouwendnederland.nl