Rijksoverheid


Veel ideeën op maakhetveilig.nl

Nieuwsbericht | 14-10-2010

Sinds de start van de site www.maakhetveilig.nl zijn meer dan tachtig ideeën ingediend om agressie en geweld in de publieke sector te verminderen. Zo'n 2.400 unieke bezoekers hebben de site bezocht en de eerste stappen naar uitvoering van ideeën zijn gezet.

Maakhetveilig.nl, het crowdsourcingproject van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), is een plek voor creatieve oplossingen om agressie en geweld in de publieke sector te verminderen. Werknemers met uiteenlopende achtergronden als het openbaar vervoer, de Belastingdienst, het ambulancevervoer en de geestelijke gezondheidszorg, posten geteste en nieuwe ideeën. Oplossingen die agressie en geweld voorkomen, of kunnen helpen in lastige situaties. De inzendingen op de site www.maakhetveilig.nl variëren van maatregelen voor betere beveiliging tot meer klantgericht werken om agressie te voorkomen.

Bezoekers van maakhetveilig.nl kunnen ook stemmen - `thumbs up' - op inzendingen. De ideeën met veel stemmen worden geselecteerd voor de digitale werkplaatsen. Daarvan zijn er inmiddels twee geopend:
1. "Wat is een goede communicatietraining voor werknemers met een publieke taak?" Die vraag staat centraal in de eerste werkplaats. Gebruikers kunnen daarover discussiëren en vragen stellen, maar ook eigen documenten uploaden, zoals protocollen of artikelen.
2. In de andere werkplaats draait het om het gebruik van zogenaamde noodkaartjes. Die helpen werknemers met heldere informatie in chaotische situaties. Maar wat is een goed noodkaartje? En zijn er voorbeelden waar wat van te leren valt? Deze werkplaats is geadopteerd door de Belastingdienst.

Behalve de ervaringen en creativiteit van de werknemers met een publieke taak, zoekt www.maakhetveilig.nl ook `adoptie-ouders', organisaties die ideeën willen helpen uitwerken en deze met subsidie van BZK willen uitvoeren. De afgelopen dagen sloten zich onder meer de Belastingdienst, de Nederlandse Politiebond, de VMHP en de Beroepsvereniging voor Zorgprofessionals aan.

Afzender


* Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties