Op zoek naar duurzame zorg

14/10/2010 11:20

MOVISIE

Als de vraag naar zorg toeneemt en tegelijkertijd de overheidsuitgaven onder druk staan moet nagedacht worden over nieuwe strategieën voor kwalitatieve community care. Op het Welzijnsdebat 2010 wordt vandaag het boek 'Op zoek naar duurzame zorg - vitale coalities tussen formele en informele zorg' onder redactie van Jan Steyaert (Fontys) en Rick Kwekkeboom (Hoge School Amsterdam) gepresenteerd dat ingaat op deze vragen.

Vier jaar na de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verschuift de focus van de oorspronkelijke innovaties naar het overeind houden van zorgkwaliteit (en -kwantiteit), in een context van versobering van overheidsuitgaven. Er ontstaat schaarste aan formele hulpverlening. Die schaarste was al voorzien in de Wmo, maar wordt door de economische crisis van de afgelopen jaren indringender. Op dezelfde voet doorgaan is geen optie, besparen via kleine ingrepen levert weinig op. Het roer moet om, het is tijd voor fundamentele keuzes. Wat vraagt dit van professionele organisaties? Is de samenleving in staat om de vraag naar vrijwillige zorg op te vangen?

In Op zoek naar duurzame zorg wordt gezocht naar strategieën om te komen tot duurzame zorg. Daarbij gaat de aandacht vooral naar vitale coalities tussen formele en informele zorg. Deze publicatie bevat de eerste resultaten van de Wmo-werkplaats Noord-Brabant. Op zoek naar duurzame zorg is de eerste in een reeks van uitgaven van de Wmo-werkplaatsen.

www.wmowerkplaatsen.nl

In september 2009 startten zes regionale Wmo-werkplaatsen in Nederland. Drie jaar lang worden in deze werkplaatsen nieuwe werkvormen voor zorg en welzijn gezocht, ontwikkeld en geëvalueerd. De resultaten daarvan worden beschikbaar gesteld aan gemeenten, organisaties uit de zorg en welzijnssector, opleiders en andere belangstellenden. Op de nieuwe website www.wmowerkplaatsen.nl worden de activiteiten van de vijf Wmo-werkplaatsen beschreven. Het nieuwe boek Op zoek naar duurzame zorg is hier ook te downloaden en te bestellen.

De website en uitgavenreeks van de Wmo-werkplaatsen wordt financieel mogelijk gemaakt door het Ministerie van VWS.





http://www.wmowerkplaatsen.nl