Gemeente Alphen aan den Rijn

Rijn over op glasvezel

Alphen aan den Rijn over op glasvezel

Alphen aan den Rijn krijgt een glasvezelnetwerk dat veel sneller is dan het huidge telefoon- en televisienetwerk. De aanleg van een glasvezelnet is een goede impuls voor de economische en sociale ontwikkeling binnen de gemeente. Daarnaast vergroot het de mogelijkheden van lokale televisiezenders en specialistische diensten als zorg op afstand. Verantwoordelijk wethouder Tseard Hoekstra tekende donderdag een samenwerkingovereenkomst met leverancier Glashart.

Internet is niet meer weg te denken uit de samenleving. Mensen staan over de hele wereld met elkaar in contact en wisselen informatie met elkaar uit. Gemeente Alphen aan den Rijn vindt het belangrijk om inwoners toegang te geven tot de mogelijkheden die glasvezel biedt. In steeds meer gemeenten worden glasvezelnetwerken voor consumenten aangelegd.

De aanleg van een glasvezelnetwerk maakt het mogelijk om nog sneller te downloaden, te uploaden, full HD films te bestellen en direct te bekijken. Ook gaat interactieve televisie, HD videobellen en gamen een stuk sneller en makkelijker. Glasvezel biedt daarnaast mogelijkheden voor nieuwe diensten. Denk bijvoorbeeld aan een cameraverbinding met de huisarts voor hulp op afstand of thuis interactieve cursussen volgen.

Het glasvezelnetwerk wordt een open netwerk. Dit wil zeggen dat alle serviceproviders worden toegelaten op het netwerk. Inwoners bepalen zelf met welke telecomaanbieder ze in zee gaan.

Realisatie
Het bedrijf Glashart gaat het glasvezelnetwerk aanleggen. Elke woning wordt kosteloos aangesloten, de consument is hierbij niet verplicht gebruik te maken van glasvezel. De gemeente heeft in dit project een faciliterende rol en levert geen financiële bijdrage.

De aanleg duurt circa anderhalf jaar en start naar verwachting in februari 2011. Inwoners worden van tevoren door Glashart geïnformeerd over de werkzaamheden. Per 1 november wordt een informatiepunt van Glashart ingericht in de hal van het stadhuis waar bewoners terecht kunnen met vragen over de planning of de aanlegwerkzaamheden.

De werkzaamheden starten in Alphen aan den Rijn. Het buitengebied en de kernen Zwammerdam en Aarlanderveen worden nog niet aangesloten. Dit is financieel nog niet rendabel. Als er in dat gebied (onderhouds)werkzaamheden zijn dan wordt die gelegenheid aangegrepen om voorbereidingen voor de aanleg van een glasvezelnet uit te voeren.

Naast de overeenkomst met Glashart heeft de gemeente ook een overeenkomst met KPN B.V. gesloten. Hierin zijn afspraken vastgelegd over het verwijderen van verlaten kabels die zijn ontstaan door de aanleg van het glasvezelnet.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn