Gemeente 's-Hertogenbosch

14-10-2010
Herdenking bevrijding 's-Hertogenbosch

Welsh Division Memorial
Om 11.00 uur vindt de jaarlijkse herdenking plaats bij het Welsh Division Memorial (Welsh Division plein). Het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch en de uit Wales afkomstige sopraan Elizabeth Bevan verlenen medewerking. Naast de kranslegging worden 146 Britse militairen herdacht. Zij sneuvelden tijdens de bevrijding van 's-Hertogenbosch (en Rosmalen).

Om protocollaire redenen verzoeken we organisaties, stichtingen of verenigingen, die bij het Welsh Division Memorial publiekelijk een krans willen leggen, zich vooraf te melden. Bij deze kranslegging krijgt ook het publiek de gelegenheid om bloemen te leggen. Hiervoor is aanmelden niet noodzakelijk. Voor aanmeldingen kunt u contact opnemen met J. de Wit (Kabinetszaken), telefoonnummer (073) 615 51 59, j.dewit@s-hertogenbosch.nl.

`Breekbaar Nieuws'
Vanaf 14.00 uur bent u van harte welkom in de Pleinzaal van het Theater aan de Parade. Hier is de gratis toegankelijke themabijeenkomst `Breekbaar Nieuws' (start 14.30 uur).

Gijs Wanders, voormalig NOS-verslaggever, vertelt het verhaal achter de oorlog in Afghanistan. Dit naar aanleiding van de recent beëindigde Nederlandse missie. Zijn verhaal richt zich sterk op de bevolking. Filmbeelden en muziek ondersteunen het. Ze zijn het resultaat van samenwerking tussen Afghaanse en Nederlandse musici. Na afloop van de voorstelling praat Wanders met één of meerdere militairen die in Afghanistan dienden. Hij spreekt ook Afghaanse vrijwilligers.

Aansluitend: presentatie nieuwe Veteranenplatform en terugblik herdenking 2009
Na de themabijeenkomst presenteert het nieuwe Veteranenplatform 's-Hertogenbosch zich kort. Dit platform gaat samen met de gemeente invulling geven aan de lokale Veteranendag. Deze vindt vanaf 2011 jaarlijks plaats op 27 oktober. Aansluitend kunt u een sfeerimpressie van de laatste herdenking met onze bevrijders van afgelopen jaar bekijken. Deze begint om 16.30 uur en duurt negentig minuten.

Bevrijdingsconcert Jheronimus Bosch Art Center
Om 20.00 uur begint het Bevrijdingsconcert van het Gemengd Koor 's-Hertogenbosch, met medewerking van Elizabeth Bevan. Dit concert vindt plaats in het Jheronimus Bosch Art Center en de toegang is gratis.