Gemeente Medemblik

Medemblik pakt illegale huisvesting arbeidsmigranten aan

De gemeenten Medemblik, Andijk, Wervershoof en Enkhuizen pakken samen de illegale huisvesting van arbeidsmigranten uit landen als Polen, Hongarije en Roemenië aan. Sinds eind september dit jaar controleert een interventieteam diverse mogelijke verblijfslocaties voor arbeidsmigranten. Binnen het interventieteam wordt door de genoemde gemeenten en Hoorn en Drechterland samen opgetrokken met partijen als Belastingdienst, UWV, Arbeidsinspectie, SVB en SIOD. Voorop staat dat de huisvesting moet passen binnen de wettelijke kaders.

`Alle burgers hebben daar recht op. Het gaat om hun rechtsbescherming. We gaan voor humane huisvesting voor arbeidsmigranten,' stelt burgemeester Theo van Eijk. De uitkomsten van de eerste controles laten zien dat in veel gevallen de huisvesting niet volgens wet- en regelgeving is.
`Zo was in een aantal gevallen sprake van veel te veel inwoners op één adres. Dit kan absoluut niet. Het kan leiden tot gevaarlijke situaties,'
zegt Van Eijk.

Bij iedere controle is een vertaler aanwezig. Met behulp daarvan worden arbeidsmigranten gevraagd naar de feitelijke huisvestingsituatie en worden zij gewezen op hun rechten en plichten. Over een aantal weken volgt een eerste evaluatie van de controles. Deze lopen door tot medio 2011. De aanpak maakt deel uit van Kompas, een integraal bestuurlijk interventieproject rond huisvesting van arbeidsmigranten in West-Friesland.