Gemeente Urk

Gemeente Urk overweegt gerechtelijke stappen tegen Windkoepel

De gemeente Urk overweegt gerechtelijke stappen tegen de Windkoepel in verband met het onjuist en onvolledig informeren van de Vaste Kamercommissies van EZ en VROM.

In een recente brief aan de Kamercommissies wekt de Windkoepel de suggestie dat zij zorgvuldig met de belangen van Urk is omgegaan en dat Urk niet heeft gereageerd op uitnodigingen om te spreken over de ruimtelijke inpassing van het megawindmolenpark. Dit is feitelijk onjuiste en onvolledige informatie. Het gemeentebestuur van Urk heeft de Windkoepel meerdere keren opgeroepen om gezamenlijk naar oplossingen te zoeken. De Windkoepel heeft deze dringende oproepen van de gemeente Urk naast zich neergelegd. Men was wel bereid om een nadere uitleg te geven, maar de Windkoepel heeft zich niet bereid getoond rekening te houden met de belangen van de gemeente Urk en haar inwoners.

Burgemeester Jaap Kroon heeft vorige week ingesproken tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer. Hij is positief over het feit dat er door de Vaste Kamercommissies geluisterd werd naar de inbreng van het college van de gemeente Urk. Hij gaat een beroep doen op de leden van de Tweede Kamer om een overleg over de ruimtelijke inpassing van het windmolenplan mogelijk te maken. Volgens Kroon biedt de brief van de Windkoepel, ook al bevat deze feitelijke onjuistheden, inhoudelijk ruimte voor een overleg waarbij rekening gehouden gaat worden met de belangen van Urk. De regio is thans aan zet. Burgemeester Kroon ziet daartoe mogelijkheden.

Het college van de gemeente Urk voelt veel voor de variant van de Rijksbouwmeester, die het kabinet adviseert en de architectonische kwaliteit en de stedenbouwkundige inpassing bewaakt. In het streefbeeld van de Rijksbouwmeester worden er windmolens geplaatst op de IJsselmeerdijk Oostelijk-Flevoland in plaats van aan de Zuidermeerdijk, waardoor Urk minder opgesloten wordt door een ijzeren gordijn van megawindturbines.