Negatieve trend in Nederlandse overnamemarkt doorbroken

14/10/2010 12:30

SDU Uitgevers b.v.

PERSBERICHT

Negatieve trend in Nederlandse overnamemarkt doorbroken in derde kwartaal 2010

Amsterdam, 14 oktober 2010

De afname van het aantal fusies en overnames is tot stilstand gekomen. Dit blijkt uit onderzoek van fusie- en overnamedatabank OverFusies.nl. In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn er bijna evenveel deals gesloten als in dezelfde periode in 2009. Hiermee komt een eind aan de neerwaartse trend die de Nederlandse fusie- en overnamemarkt sinds 2007 in haar greep houdt.

In de eerste drie kwartalen van 2010 zijn er 284 deals gesloten met een totale waarde van 49 miljard euro. Hiermee zijn er in 2010 drie deals minder gesloten dan in 2009. Volgens onderzoeker Willem van Oosten is dit een goed teken: "Dit is een opsteker voor de dealmakers op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. Na het eerste halfjaar zag de markt er minder rooskleurig uit. Een relatief goed derde kwartaal heeft hier verandering in gebracht."

De totale waarde van de deals in de eerste drie kwartalen ligt 48% hoger dan in dezelfde periode in 2009. Deze toename is geen verassing, want al in het eerste kwartaal dit jaar werden de grootste klappers gemaakt. Hierbij moet worden opgemerkt dat de recente plannen van Unilever om voor 2,7 miljard euro het Amerikaanse Alberto Culver over te nemen niet zijn meegenomen in de cijfers. De aandeelhouders en mededingingsautoriteiten moeten nog toestemming geven voor de deal.

Vergeleken met 2009 neemt het aantal deals nauwelijks af, maar op kwartaalniveau daalt het aantal deals wel. In het eerste kwartaal zijn er 104 deals gesloten, in het tweede kwartaal 92 en in het derde kwartaal 88. Wel moet hierbij worden vermeld dat op de publicatiedatum van dit onderzoek mogelijk nog niet alle deals van het derde kwartaal zijn aangemeld.

Het derde kwartaal van 2010 doet het vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2009 stukken beter. In het derde kwartaal van 2010 zijn er 88 deals geteld, tegen 78 deals in 2009. Ook in dealwaarde overtreft het derde kwartaal van 2010 die van 2009, met respectievelijk 11 en 5 miljard euro.

De grootste deal van 2010 is vooralsnog de joint venture tussen Shell en Cosan om een joint venture gericht op biobrandstof te beginnen. De overeenkomst is in februari naar buiten gebracht en inmiddels zijn alle betrokken partijen akkoord, maar de mededingingsautoriteiten moeten nog toestemming verlenen. Als de overname van de Amerikaanse haarproductenfabrikant Alberto Culver door Unilever slaagt, dan komt die deal op de vijfde plaats.

In november publiceert OverFusies.nl een uitgebreid rapport over de eerste drie kwartalen van 2010. Hierin wordt onder andere dieper ingegaan op de ontwikkelingen per sector, de activiteit van private equity-bedrijven en grensoverschrijdende deals. Het rapport bevat tevens overzichten van de activiteiten van advocatenkantoren en zakenbanken op de Nederlandse fusie- en overnamemarkt.

Overname van de gegevens is toegestaan onder vermelding van: OverFusies.nl.

OverFusies.nl is de enige Nederlandse databank die gegevens bijhoudt van alle transacties met een omvang van meer dan 5 miljoen. De databank is een uitgave van KSU Uitgeverij in Amsterdam. Voor meer informatie: www.overfusies.nl

Zie ook de bijlage voor extra informatie!

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.overfusies.nl