Erasmus Universiteit Rotterdam

Oratie Prof.dr. L. de Haan

Titel oratie
Development Studies in Perspective, Sharing the future at ISS
---

Leerstoel:
Development Studies

Datum
14 oktober 2010 16:00

---

Locatie:
ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

---

Faculteit
International Institute of Social Studies (ISS)

De toekomst is: Gedeelde wereldwijde, multiculturele verantwoordelijkheid en betrokkenheid

Inaugurele rede ter ere van 58e Dies Natalis ISS

Op donderdag 14 oktober 2010 zal het International Institute of Social Studies (ISS) onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam, haar 58e verjaardag vieren. Professor Leo de Haan, Rector van het ISS sinds mei 2010, zal op deze dag zijn inaugurele rede 'Development Studies in Perspective, Sharing the future at ISS' geven.

In Nederland worden we geconfronteerd met strenge immigratieregels en met een verhoogde vreemdelingenhaat, hetgeen steeds meer en meer geaccepteerd lijkt te worden in de Nederlandse samenleving en in de politiek. Het ISS wil tegenwicht bieden aan deze trend, door innovatief onderzoek te doen naar `Economic growth and equity', `governance', `non-state led change'en `resources and resource exploitation'. Niet alleen in het Zuiden, maar in toenemende mate richten ISS onderzoekers zich ook op maatschappelijke processen in onze eigen leefomgeving. Zo wordt door een aantal ISS onderzoekers en studenten, de lokale keerzijde van mondiale processen in Den Haag onderzocht en heeft het ISS dus belangrijke `wortels' in deze stad.

In het recente pleidooi in het ontwikkelingsdebat in Nederland, terug te vinden in het WRR rapport, wordt voorgesteld om de nadruk te verschuiven van de sociale sectoren naar economische groei, productieve investeringen en de particuliere sector. Maar, betoogt Leo de Haan in zijn rede, dit betekent niet dat het perspectief van armoedebestrijding moet worden afgeschaft, integendeel, er moet ook gekeken worden naar de ongelijke verdeling van inkomen en extreme armoede. Dit betekent een permanente analyse van de multidimensionale aspecten van de armoede.
De toekomst is: gedeelde wereldwijde, multiculturele verantwoordelijkheid en betrokkenheid.

Leo de Haan is Professor in ontwikkelingsstudies en was van 2004 tot 2010 directeur van het Afrika-Studiecentrum in Leiden. Zijn onderzoeksinteresses liggen bij de ontwikkelingsstaat en de daarbij behorende stedelijke en landelijke `livelihoods'. Daarnaast focust hij op internationale en nationale migratiepatronen.

Het ISS is een internationaal academisch instituut waar onderzoek en onderwijs wordt verricht op het gebied van ontwikkelingsstudies. De studenten van het ISS - 300 tot 400 per jaar - zijn afkomstig uit meer dan 60 landen, voor het merendeel ontwikkelingslanden. De nadruk ligt sterk op het uitwisselen van ervaringen en gezichtspunten. Het ISS werkt nauw samen met universiteiten in zowel Azië, Afrika als Latijns Amerika. Sinds 2009 is het ISS een onderdeel van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De viering van de Dies Natalis van het ISS zal plaatshebben op donderdag 14 oktober 2010 bij het ISS in Den Haag, aan de Kortenaerkade 12. De oratie begint om 16.00 uur en vindt plaats in Aula A en B.