Trimbos-instituut



Psychogeriatrieprijs voor Jacomine de Lange

14 oktober 2010

prijs Jacomine de Lange, lector Kenniskring Transities in Zorg, Hogeschool Rotterdam en senior onderzoeker bij het Programma Ouderen van Trimbos-instituut, ontvangt vandaag de jaarlijkse prijs van de Vereniging voor Psychogeriatrie (VPG) op het VPG congres `Professioneel werken in de ouderenzorg' in de Jaarbeurs Utrecht.

Het VPG zegt in een toelichting dat De Lange een doorgaande nieuwsgierigheid bezit naar datgene wat ouderen met dementie in hun leven beweegt, welke ingrijpende veranderingen zij doormaken en hoe deze ouderen geholpen kunnen worden. Door middel van participatie en observatie verbindt zij de wereld van de mens met dementie, zijn verzorgers en de wetenschap. Zij doet dit bovendien met een zichtbare betrokkenheid bij en beschikbaarheid voor de mensen in haar omgeving. Zij is iemand die klaarstaat voor iedereen met vragen over goede zorg voor dementie.

Jacomine de Lange zet zich door middel van onderzoek, publicaties en onderwijs, al jarenlang in voor het verbeteren van de persoonlijke relatie tussen medewerker en cliënt in de dementiezorg. Zij maakte zichtbaar dat persoonlijke aandacht en betrokkenheid en belevingsgerichte zorg vanuit het oogpunt van de cliënt effectief zijn, dat je zo'n benadering kunt leren en dat zorgmedewerkers zich er prettiger bij voelen. Datgene wat vaak te boek staat als `soft', krijgt door dit onderzoek de legitimatie van `hardheid en effectiviteit'. Met het uitreiken van de prijs aan Jacomine wil de VPG dan ook graag stil staan bij het belang van de persoonlijke relatie in de zorg, in dit tijdperk van harde normen en kwaliteitsindicatoren.

Als lector 'Transities in Zorg' aan de Hogeschool Rotterdam is Jacomine nauw betrokken bij de projecten `Academische Werkplaats Dementie', `transitie van huis naar verpleeghuis' en 'de implementatie van producten rond eten en drinken in de oudereninstellingen'. Als senior onderzoek Programma Ouderen van het Trimbos-instituut onderzoekt ze onder meer de effectiviteit van casemanagement.

Kijk voor meer informatie over de onderzoeksprojecten op www.transitiesinzorg.nl of www.trimbos.nl.


---

----------------------------