Oranjefonds


Project van de week: Stichting Eigen Gezicht, Diemen

Jongeren met een gezichtsafwijking hebben het vaak moeilijk om geaccepteerd te worden. Het project Talent ontwikkel je samen koppelt deze jongeren aan een maatje. Samen trekken ze erop uit om elkaars interesses te leren kennen en verder uit te diepen. Zo wordt het isolement doorbroken en de participatie en emancipatie van deze groep vergroot. Het Oranje Fonds steunt met EUR 35.000.

Isolement
Binnen het project worden 40 maatjes gekoppeld aan 40 jongeren. De jongeren hebben een gezichtsafwijking die aangeboren kan zijn, zoals een wijnvlek of een schedelafwijking, of een afwijking die op latere leeftijd kan zijn ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte als kanker of een ongeval.

De groep mensen die regelmatig te maken heeft met negatieve reacties vanwege hun gezichtafwijking bestaat uit zo'n 100.000 mensen. Kinderen, maar ook volwassenen worden veel gepest en uitgescholden of krijgen te maken met starende blikken. In sommige gevallen worden ze genegeerd omdat de ander niet weet hoe hij hierop moet reageren.

Negatieve reacties
Bij deze problematiek spelen ook vooroordelen een grote rol. Zo wordt vaak gedacht dat iemand met een gelaatsafwijking verstandelijk gehandicapt is, of op zijn minst ook een slecht karakter moet hebben. Het wordt gezien als een keuze omdat met de huidige plastische chirurgie ook het gezicht in hoge mate maakbaar is geworden. Veel mensen zijn door deze negatieve in een isolement terecht gekomen.

Actief
Talent ontwikkel je samen is een maatjesprogramma voor 40 jongeren (10 tot 25 jaar) uit het hele land met een gezichtsafwijking. Samen met 40 individuele maatjes trekken ze er minimaal een half jaar op uit om elkaar elkaars passie te beleven en verder uit te diepen. Het doel is vooral om het isolement waarin veel jongeren verkeren hiermee te doorbreken, hun zelfvertrouwen op te bouwen en ervoor te zorgen dat zij actief blijven deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Website
De koppels krijgen een eigen camera mee en de filmpjes komen ook op de website te staan. De website wordt het hart van alle activiteiten en zal o.m. ook actief worden gebruikt om de maatjes te werven. Als deze pilot succesvol verloopt kan dit vaker georganiseerd worden.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>