D66

donderdag 14 oktober 2010

D66 blij met aanstellen verkenner postmarkt

D66-Kamerlid Kees Verhoeven is blij met het aanstellen van een verkenner voor het openbreken van de impasse tussen bonden en werkgevers in de Postmarkt. Een meerderheid van de Kamer was het met hem eens en steunde het voorstel van de sociaal-liberaal.

Gelukkige postbodes centraal

Breekijzer in de onderhandelingen is een maatregel die vereist dat per
1 januari 2011 14% van de postbodes een vast contract moet hebben. Nu dat percentage volgens de bonden niet is gehaald, moeten de werkgevers volgend jaar iedere postbode een vast contract aanbieden. Terwijl zij stellen dat slechts 0.5% van hun werknemers in een permanente aanstelling is geĂŻnteresseerd. Verhoeven: "Volgens D66 staan gelukkige postbodes en concurrerende postprijzen centraal, niets anders. Een verkenner gaat de situatie objectief onderzoeken en bijvoorbeeld bekijken wat de postbodes nu echt willen -een vast contract of werken volgens stukloon-, in de hoop de impasse te doorbreken."

Constructieve oplossing

D66 biedt een constructieve oplossing om de onderhandelingen weer vlot te trekken. Het proces dicteren of de markt kunstmatig beschermen is onwenselijk. Verhoeven: "Deze oplossing is een handreiking, zonder dat de politiek zich wil bemoeien met de verdere onderhandelingen. De bal is nu aan de sociale partners om te zorgen dat we een eerlijk speelveld blijven behouden."