Kabinet-Rutte mist 30% vrouwen

14/10/2010 13:35

Instituut voor Publiek en Politiek

Vandaag treedt het nieuwe kabinet-Rutte aan. Van de twintig bewindslieden zijn er vier vrouw. Een "misstap" volgens sommigen, anderen spreken van een "bloody shame".

Sinds begin jaren tachtig is er een duidelijk stijgende lijn te zien van vrouwen en allochtonen in vertegenwoordigende lichamen en op benoemde publieke posten. Niet alleen bij leden van de Tweede Kamer, maar ook bij gedeputeerden, ministers en staatssecretarissen. Dit past ook binnen de beleidsuitgangspunten van eerdere kabinetten om meer vrouwen op dergelijke posities te hebben. De keuzes van het vandaag aangetreden kabinet-Rutte doorbreken deze lijn.

Het aandeel vrouwen in het nieuwe kabinet (ministers en staatssecretarissen) bedraagt 20%. Daarmee zit het qua score tussen het kabinet-Lubbers III (1989: 19%) en Balkenende I (2002: 21%) in. Het aandeel vrouwen zit zelfs 30% beneden het streefcijfer van 50% voor 2010, zoals dat is vastgelegd in het laatste Meerjarenbeleidplan Emancipatie 2006-2010 van de regering Balkenende II. Dit geldt overigens ook voor het aandeel vrouwen in andere gekozen en benoemde politieke posities.

Allochtonen ontbreken in het nieuwe kabinet. In het kabinet Balkenende I leverde de LPF nog één allochtone staatssecretaris en de PvdA bracht in Balkenende IV twee allochtone staatssecretarissen in.

Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) houdt al vele jaren bij wat het aandeel vrouwen en allochtonen is in gekozen en benoemde politieke functies. Sinds 1 oktober 2010 is het IPP een onderdeel van het Huis voor democratie en rechtsstaat.





http://www.publiek-politiek.nl/Info-over-politiek/Participatie/Vrouwen