Openbaar Ministerie

Verbalisanten niet vervolgd voor meineed en valsheid in geschrift

14 oktober 2010 - Arrondissementsparket Den Bosch

De hoofdofficier van justitie van het Openbaar Ministerie (OM) te `s-Hertogenbosch heeft op grond van de onderzoeksresultaten van het Rijksrechercheonderzoek geoordeeld dat twee verbalisanten uit een onderzoeksteam van de politie Midden en West Brabant, niet worden vervolgd.
De verbalisanten maakten deel uit van het onderzoek naar grootschalige handel in verdovende middelen, dat bekend stond onder de naam `Caribe'.

De rechtbank in Breda heeft op 27 januari 2010 het OM in deze zaak niet-ontvankelijk verklaard. Beide verbalisanten zouden een proces-verbaal van verhoor van de hoofdverdachte in het onderzoek hebben bewerkt, waardoor niet meer naar behoren te reconstrueren was hoe dit verhoor precies was verlopen. Daaraan voorafgaand heeft het OM de Rijksrecherche opdracht gegeven een feitenonderzoek te starten.

Het onderzoek van de Rijksrecherche was gericht op beide verbalisanten die werden verdacht van valsheid in geschrift en meineed. Op 9 oktober 2008 hebben zij een bekennende verklaring opgenomen van een hoofdverdachte in dat onderzoek naar grootschalige handel in verdovende middelen. Nadien hebben de verbalisanten -naast taalcorrecties en tekstuele wijzigingen- ook aanvullingen en chronologische wijzigingen in het proces-verbaal van verhoor aangebracht, waarover geen mededeling is gedaan in dit proces-verbaal.

Echter: uit het Rijksrechercheonderzoek is niet naar voren gekomen dat opzettelijk ter misleiding de wijzigingen onvermeld zijn gebleven. Ook is uit het onderzoek niet gebleken dat deze wijzigingen ertoe hebben geleid dat onwaarheden in het proces-verbaal van verhoor zijn opgenomen. Daarmee is ook niet vast komen te staan dat de verbalisanten valsheid in geschrift of meineed hebben gepleegd.

Nu geen bewijs voorhanden is voor de twee strafbare feiten die zijn onderzocht, zullen de verbalisanten dus niet worden vervolgd.

De sepotbeslissing van het OM is reeds ter kennis gebracht aan betrokkenen.