Gemeente Urk

Urk moet gaan bezuinigen

De gemeentebegroting 2011 sluit met een gering positief resultaat. Urk zet dit geld opzij om de bezuinigingspijn in 2014 te verlichten. In 2011 zal er een besluit genomen moeten worden om bijna ⬠550.000 te bezuinigen in 2014 en ⬠850.000 vanaf 2015.

De gemeenten in Nederland staan aan de vooravond van ingrijpende bezuinigingen. Dat komt omdat de rijksoverheid een groot financieel probleem heeft. Daarmee is het rijk risicofactor nummer één geworden voor de gemeenten. Zowel de gemeente als haar burgers zullen de gevolgen hiervan ondervinden.

Â

Voor Urk sluiten de jaren 2011, 2012 en 2013 nog met een gering positief saldo. In 2014 wordt een structureel tekort voorzien van ⬠546.334. Omdat Urk als een verstandig huisvader het voordelig saldo in de portemonnee houdt, is de bezuinigingsopdracht voor 2014 ⬠288.663. In de begroting is daarom een stelpost âte nemen begrotingsmaatregelenâ opgenomen. In 2015 daarentegen stijgt het tekort naar afgerond ⬠850.000. Dit betekent dat Urk in het voorjaar van 2011 (bij de kadernota 2011) besluiten gaat nemen over hoe de financiële tekorten structureel op te lossen. De gemeente zal meer inkomsten moeten binnenhalen en tegelijkertijd ook de uitgaven moeten beperken. De strakke begrotingsdiscipline wordt voortgezet.

Â

Zorgen zijn er ook over de kostenontwikkeling van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de grondexploitaties. Vanwege de onzekere markt worden de exploitaties tijdig bijgesteld. Op dit moment stagneert vooral de verkoop van bedrijventerreinen. Verwacht wordt dat die op termijn weer wat zal aantrekken bij het herstel van de economie. Vanwege de natuurlijke groei blijft er een taakstelling voor de woningbouw.

Â

Wat verder opvalt in de begroting is dat er een oplossing in het verschiet ligt voor de verzakkingen problematiek. Daarbij wil Urk de lastenstijging voor de burgers binnen redelijke grenzen houden. Dit betekent dat er de komende jaren heel wat straten opengebroken en vernieuwd zullen worden in verband met aanpassing van het riool.

Â

Daarnaast wil de gemeente stappen zetten ten aanzien van de prioriteiten in het coalitieakkoord âZeilen bijzettenâ. In het komende jaar krijgt het havengebied de nodige aandacht. De gemeente wil proberen voor bepaalde projecten extern geld binnen te halen. Daarnaast komt er een centrale

Â

speeltuinvoorziening. Ook het punt van een nieuwe structuurvisie met het oog op de verdere toekomst van Urk staat op de agenda. Belangrijk in dat verband is de komst van een rondweg met derde brug over de Urkervaart. Urk wil hier voorbereidende maatregelen treffen. Verder vindt er een ingrijpende renovatie plaats van de Maarten Lutherschool. In 2011 zal het Centrum voor Jeugd en Gezin haar waarde gaan bewijzen; het rijksgeld blijft beschikbaar.

Bij dit alles zet de gemeente in op een goede dienstverlening aan de burgers. Ruim 85% van wat de gemeente doet is het uitvoeren van wetten, regels en autonome taken. Dit betreft zaken als rijbewijzen, paspoorten, openbare verlichting maar ook het schoonhouden van de openbare ruimte en veiligheid.

Â

De komende tijd zal Urk alle zeilen bijzetten om de financiële problemen op te lossen en het afgesproken beleid uit te voeren.Â


* Begroting 2011 college concept d.d. 12-10-2010 RAAD.pdf (1,77 MB)
Zie het origineel