Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Gevolgen economische crisis zichtbaar bij de zeven gemeenten in Midden-Limburg
De Provincie Limburg heeft in 2010 de financiële situatie van de zeven gemeenten in Midden-Limburg met een verdiepingsonderzoek in beeld gebracht. De Provincie gebruikt de onderzoeken om te bepalen of zij de gemeenten voor vier jaar het lichte, repressieve financiële toezicht (toezicht op afstand) kan geven. Vier van de zeven gemeenten hebben nu tot en met 2013 repressief toezicht gekregen. GS hebben de andere drie gemeenten op basis van forse tekorten in hun meerjarenraming 2011-2013 geen meerjarig repressief toezicht gegeven. Het resultaat 2010 laat zien dat de financiële situatie van de Limburgse gemeenten te lijden heeft onder de economische crisis. Bij de 33 eerder uitgevoerde verdiepingsonderzoeken was het namelijk tot nu toe maar één keer voorgekomen dat GS geen meerjarig repressief toezicht konden geven.

Portefeuillehouder Noël Lebens zegt daarover: de financiële situatie van de Limburgse gemeenten staat duidelijk onder zware druk. Dat dwingt gemeenten tot moeilijke keuzen. Want uiteindelijk moet elke gemeente ervoor zorgen dat haar structurele lasten door structurele baten worden gedekt. Als toezichthouder moeten we die norm handhaven, juist in het belang van de gemeenten.

Het financieel toezicht in Limburg wordt sinds 2006 anders uitgevoerd. De andere aanpak houdt onder meer in dat de Provincie elke gemeente een keer in de vier jaar met een verdiepingsonderzoek beoordeelt. De financiële situatie en de financiële functie komen in dit onderzoek uitgebreid aan de orde. Op basis van het onderzoek bepalen GS of zij de gemeente voor vier jaar het lichte, repressieve toezicht geven. Als dat mogelijk is, volgt de Provincie de gemeente vervolgens op afstand. Mocht in die periode van vier jaar blijken dat de gemeente financieel ontspoort, dan kan de Provincie tussentijds terugkomen op haar besluit. De Provincie gaat dan weer op basis van de Gemeentewet over op een jaarlijkse bepaling van de toezichtvorm aan de hand van de begroting voor het volgend jaar.

Met de verdiepingsonderzoeken in 2010 bij de zeven Midden-Limburgse gemeenten heeft de Provincie de eerste ronde verdiepingsonderzoeken bij alle gemeenten afgesloten. In Midden-Limburg heeft de Provincie de begroting 2010 en de meerjarenraming 2011-2013 beoordeeld. Dit zijn de eerste begrotingen van gemeenten waarin de gevolgen van de economische crisis duidelijk zichtbaar zijn.
In het algemeen zijn gemeenten erin geslaagd de tekorten voor 2010 weg te werken, maar de meerjarenramingen 2011-2013 lieten nog aanzienlijke tekorten zien. Gemeenten hebben er vaak voor gekozen de besluiten daarover over te laten aan de nieuwe raden die in maart 2010 zijn gestart. De Provincie heeft de onderzochte gemeenten tot 1 augustus 2010 de tijd gegeven om besluiten te nemen over de ombuigingen. Die besluiten zijn meegenomen bij de beoordeling of een gemeente meerjarig repressief toezicht kon krijgen.

De verdiepingsonderzoeken van Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw en Nederweert laten een uitkomst zien die GS in staat heeft gesteld deze gemeenten in principe tot en met 2013 repressief toezicht te geven. Voor Echt-Susteren hebben GS daar wel voorwaarden aan verbonden. De meerjarenramingen 2011-2013 van Roerdalen, Roermond en Weert lieten ook op 1 augustus 2010 flinke tekorten zien. De gemeenten willen daar later besluiten over nemen, maar de Provincie heeft deze toekomstige besluiten niet meegenomen in haar besluit over meerjarig repressief toezicht voor deze gemeenten. Daarom hebben deze gemeenten geen meerjarig repressief toezicht gekregen. De Provincie blijft voor deze drie gemeenten de toezichtvorm jaarlijks bepalen aan de hand van hun begroting voor dat jaar en de daarbij behorende meerjarenraming.

De uitkomst van de verdiepingsonderzoeken 2010 blijft achter bij eerdere jaren. Tot 2010 heeft de Provincie 33 verdiepingsonderzoeken uitgevoerd. 32 keer heeft de Provincie daarna de betrokken gemeente meerjarig repressief toezicht gegeven. Met slechts vier gemeenten die meerjarig repressief toezicht hebben gekregen op zeven onderzoeken, ligt de verhouding in 2010 duidelijk anders. De onderzoeken geven aan dat de magere score van dit jaar alles te maken heeft met de doorwerking van de economische crisis in de gemeentelijke begroting. De Provincie handhaaft echter de criteria om te bepalen welke gemeenten meerjarig repressief toezicht kunnen krijgen.

14-10-2010 13:03