Senternovem

14-10-2010 |

Commissie komt met nieuwe Europese innovatiestrategie

Op 6 oktober onthulde Eurocommissaris Geoghegan-Quinn haar plan voor de "Innovation Union" - een nieuwe Europese innovatiestrategie. Samengevat is de Innovatie-Unie een blauwdruk voor al het Europese innovatie- én onderzoeksbeleid, en van groot belang voor bijvoorbeeld het achtste kaderprogramma. Het is een van de zeven speerpunten van Barosso's Europa 2020 strategie.

Hoewel de Innovatie-Unie vooral een politiek document is en de grote lijnen schetst, komen al wel enkele concrete vernieuwingen aan het licht. Enkele highlights:

* Er komt een meer integrale aanpak van onderzoek en innovatie; één strategie in plaats van aparte plannen voor onderzoek en innovatie.
* Daarbij komt meer focus op het aanpakken van grote maatschappelijke uitdagingen zoals goede zorg, een schoon milieu en duurzame energievoorzieningen.

* Er worden Europese Innovatiepartnerschappen gelanceerd om onderzoek, ontwikkeling en markttoepassing van innovaties te versnellen. Zij pakken grote maatschappelijke uitdagingen aan door expertise en middelen te bundelen, en versterken tegelijkertijd de concurrentiekracht van de Europese industrie. Er wordt gestart met een partnerschap op het terrein van "Gezond ouder worden".
* Deelnemen aan Europese programma's moet eenvoudiger worden; de regels voor deelname worden simpeler.

* Opmerkelijk is dat de Commissie overheden en bedrijven oproept om meer te investeren in innovatie en niet te bezuinigen, ondanks de economische crisis en grote druk op overheidsbudgetten.

Het plan voor de Innovatie-Unie wordt besproken met de EU-lidstaten en het Europees Parlement en wordt dus nog bijgeschaafd.

Meer informatie
De volledige communicatie "Europe 2020 Flagship Initiative - Innovation Union" (COM 2010 546)
Een toelichting van de Commissie met vraag & antwoord Artikel "EU unveils innovation blueprint" op euractiv.com Wijzigingsdatum |

14-10-2010