Gemeente Soest

EURnergieteam Soest enthousiast uit de startblokken

14 oktober 2010

Afgelopen dinsdag 12 oktober is het Soester EURnergieteam voor het eerst bij elkaar geweest in milieucentrum de Kwekerij.

Het team bestaat uit 15 inwoners die positief hebben gereageerd op de advertentie, die wij enige tijd geleden in de plaatselijke kranten had geplaatst.

Soest zocht inwoners die in teamverband activiteiten en projecten willen gaan bedenken, opzetten en uitvoeren, met als doel om met zoveel mogelijk inwoners uit Soest en Soesterberg de komende 4 jaren zoveel mogelijk energie te gaan besparen in de eigen, bestaande woning.

De groep bestaat uit inwoners van verschillende leeftijden, mannen, vrouwen en met verschillende achtergronden. Onder leiding van SME advies is de startbijeenkomst gebruikt om de leden te informeren over (landelijke) acties en programma's rondom het besparen van energie. Zo kwam het nationale Klimaatstraatfeest, cursussen energiebesparing, maar ook energiebesparing in Amersfoort, aan de orde.

Daarnaast vond er een brainstormsessie plaats, waarbij de leden van het team al hun ideeën op grote vellen papier kwijt konden.

Genoemd werd onder andere:

het ontwikkelen van posters zoals "Loesje", maar dan "Soesje" het vergelijken van energierekeningen met de buren het plaatsen van slimme meters
`energiewattchers' uitlenen, zodat mensen kunnen zien wat een apparaat thuis aan energie kost, ook als hij stand-by staat dakscans laten maken van de gemeente Soest

Voorbeeldwoning

De eerste stap die nu door de gemeente Soest en het EURnergieteam wordt genomen, is het selecteren van een voorbeeldwoning. Hiermee kan iedereen in Soest stap-voor-stap gaan volgen en zien waar je tegenaan loopt als je je woning energiezuinig wilt maken. Van informatie inwinnen, maatwerkadvies aanvragen, aannemers over de vloer, subsidieaanvraag invullen tot en met het monitoren van wat de getroffen maatregelen nu uiteindelijk aan energiebesparing opleveren.

Verder gaan alle teamleden zelf thuis aan het meten. Elk lid heeft daartoe een `Wattcher' mee naar huis gekregen. Met dit apparaatje kan je op elk moment zien hoeveel energie je in huis gebruikt. Het apparaatje maakt je bewust van het energieverbruik van verschillende apparaten die je in huis hebt en wel of niet actief gebruikt.

Energie maatwerkadvies

Alle leden vullen ook de gratis energielastenverlager in (www.energielastenverlager.nl) en vragen een energie maatwerkadvies (www.meermetminder.nl) aan. Dit laatste kan iedereen in Soest overigens nog gratis doen, tot het einde van dit jaar 2010. Daarna stopt de subsidie en moet de inwoner de EUR200 zelf ophoesten.

Inwoners die meer willen weten over de activiteiten van het EURnergieteam Soest, kunnen terecht op deze website.

Het team ging aan het einde van de avond vol positieve energie uit elkaar. Voordat de winter begint, wil het team en de gemeente weer een paar goede stappen hebben gezet en in ieder geval ook nog een keer als team bij elkaar komen. Daarbij wordt het team ondersteund door SME advies, de gemeente Soest en een aantal Soester bedrijven.

Het energieteam van start

Bijeenkomst van het EURnergieteam