Gemeente Nuth


Proef gratis inzamelen tuinafval

De invoering van het âvolumefrequentie-systeemâ in 2007 heeft er toe geleid dat er aanzienlijk minder restafval is aangeleverd en meer afval gescheiden is ingezameld.

De totale hoeveelheid restafval is gedaald met 23% van 597 kg per aansluiting naar 458 kg per aansluiting. De hoeveelheid ingezameld glas is met 25% gestegen van 51 kg per aansluiting naar 64 kg per aansluiting. De hoeveelheid ingezamelde oud papier is licht gedaald dit heeft met namen te maken met economische ontwikkelingen. De inzamelresultaten zijn nog steeds goed te noemen met een hoeveelheid van 195 kg oud papier per aansluiting staat de gemeente Nuth samen met Voerendaal aan top van de Rd4-gemeenten wat betreft de inzameling van oud papier. Tevens scoort de gemeenten Nuth, met een hoeveelheid van 62 kg kunststofverpakkingsafval per aansluiting, het beste van alle Rd4 gemeenten.

De invoering van het volumefrequentie-systeem heeft naast een afname van het restafval en betere afvalscheiding geresulteerd in een aanzienlijk afname van het gft-afval. De ingezamelde hoeveelheid gft-afval is gedaald met 39% van 311 kg per aansluiting naar 190 kg per aansluiting.

Sorteerproeven bij het restafval hebben uitgewezen dat een gedeelte van het gft-afval en met name het tuinafval via het restafval wordt afgevoerd. Dit is jammer, omdat tuinafval een afvalstroom is die als compost of biomassa nuttig kan worden toegepast en de kosten voor de verwerking van tuinafval aanzienlijk lager zijn dan de kosten voor het verwerken van restafval.

Om op korte termijn naar mogelijke oplossingen te zoeken kan er dit najaar, bij wijze van proef, gedurende zes weken op zaterdagen gratis tuinafval aangeleverd worden op het parkeerterrrein van de voetbalvereniging Schimmert aan de Waterkuilsweg.

De proef start op zaterdag 16 oktober en eindigt op 20 november. Tussen 11.00 uur en 16.00 uur kunnen inwoners uit de gemeente Nuth hier tuinafval ( snoeiafval, bladafval en grasmaaisel) aanbieden. Het aanbieden van keukenafval, geverfd hout of geïmpregneerd hout (bielzen) is niet mogelijk. De maximale hoeveelheid die kan worden aangeboden bedraagt 5 m3. Tevens is het niet toegestaan om met vrachtwagen of tractoren het tuinafval aan te leveren.

Een tweetal vrijwilligers van de voetbalvereniging zullen toezicht houden op de gang van zaken en vragen u te legitimeren met uw Rd4-afvalpas. Dit is noodzakelijk om te voorkomen dat tuinafval van buiten Nuth wordt aangeboden. Hierdoor verwachten we een goed inzicht in het resultaat van de proef te krijgen.

Â