Provincie Utrecht

Kort nieuws uit de vergadering van de commissie Bestuur, Europa en Middelen

Kort nieuwe uit de vergadering van de commissie Bestuur, Europa en Middelen van maandag 11 oktober 2010.

Najaarsrapportage 2010
De commissie had slechts enkele opmerkingen over de wens om de rapportage over het Uitvoeringsprogramma te verbeteren en over een tweetal moties. Er werden vragen gesteld over de stand van zaken met betrekking tot de verdeling van het Provinciefonds. Gedeputeerde Raven gaf aan in heOverdrachtsdocument informatie op te nemen over verplichte en vrij besteedbare middelen. Over de verdeling van het Provinciefonds zal het Kabinet met een voorstel komen. In het nieuwe regeerakkoord is geen nieuwe extra korting voor de provincies opgenomen.

Paushuize
Over dit stuk waren er aanmerkelijke meningsverschillen binnen de commissie. Een aantal fracties stond op het standpunt dat nu een goede en uitgebreide restauratie uitgevoerd moet worden. Andere fracties twijfelden over de noodzaak om alles nu ineens aan te pakken. Ook was een aantal fracties ontevreden over de dekking van de maatregelen; voor het grootste deel vanuit de algemene middelen. Eveneens kwam het voorstel om een second opinion uit te voeren. Gedeputeerde Binnekamp pleitte voor het behoud van de vele unieke elementen die zijn aangetroffen, en dus voor een volledige restauratie. Een aantal zaken is onverwacht naar voren gekomen. Het was bekend dat er fresco's en Romeinse resten aanwezig waren, maar niet de toestand waarin deze zaken zich bevonden. Desgevraagd heeft de gemeente Utrecht aangegeven geen mogelijkheden te hebben aan de restauratie bij te dragen. Voor een second opinion voelde gedeputeerde Binnekamp niets.

Visie op participatie
Hierover werd in de commissie een levendige discussie gevoerd. Met name dient glashelder te zijn wat het verschil is tussen burgerparticipatie en de rol die PS heeft als volksvertegenwoordiging en controlerend orgaan. Het kan niet zo zijn dat burgerparticipatie de rol van PS uitholt; het moet aanvullend zijn. De commissie riep op om goed te kijken naar wat de commissie Balemans hierover heeft opgeschreven. Ook moet de opbrengst van participatie verankerd worden in de eigen organisatie en moet er na afloop goed over worden gecommuniceerd met de burgers. Gedeputeerde Haak is het eens met de onveranderlijke rol die PS te vervullen heeft. Aan de hand van de uitkomsten van het debat zal zij met een vervolgnotitie komen.