Provincie Utrecht

Kort nieuws uit de commissie Ruimte, Groen en Water

De commissie besteedde veel tijd aan de discussie over de startnotitie voor het maken van de landbouwvisie. Het ging daarbij met name over de vraag of de commissie zich kon vinden in de thema's die Gedeputeerde Staten voorstelden om nader uit te werken in de definitieve visie.

Startnotitie van de landbouwvisie: duurzaamheid staat centraal Uit de discussie bleek dat over de toekomst van de landbouw in de provincie Utrecht door de fracties verschillend gedacht wordt. Wel is er een aantal thema's, die vanuit de diverse invalshoeken gedeeld worden. Dit zijn onder meer: het vraagstuk schaalvergroting en intensivering in de landbouw, de relatie stad en platteland en het belang van verbreding van de landbouw (ontwikkeling in de breedte).

Ook besprak de commissie het eerder uitgebrachte advies van de Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL). Deze onafhankelijke commissie van PS en GS had een advies over duurzame landbouw en milieu uitgebracht. Veel fracties konden zich vinden in het advies om duurzaamheid centraal te stellen in de landbouwvisie. Sommige fracties voegden daar aan toe dat het dan inclusief de economische toekomst van de landbouw moet zijn. De voorzitter van de PCL, de heer Van de Klundert, gaf aan dat dit ook zo bedoeld was in het advies; duurzaam begrepen als "people, planet en profit".

De volgende stap op weg naar de landbouwvisie wordt gezet tijdens de commissievergadering van 8 november. Dan gaan de fracties in dialoog met bij de landbouw betrokken partners uit de samenleving. Met behulp van deze input zal de gedeputeerde een definitieve landbouwvisie opstellen en begin 2011 voorleggen aan Provinciale Staten.

Burgerinitiatief `Stop veefabrieken Utrecht'
Parallel aan de landbouwvisie loopt ook het burgerinitiatief `Stop veefabrieken Utrecht', dat is ingediend door enkele initiatiefnemers uit de provincie, ondersteund door duizenden ondertekenaars. Een werkgroep uit de commissie RGW bereidt de procedure van afhandeling van het burgerinitiatief voor. In de commissie van 8 november wordt hierover verder gesproken. In elk geval zal het op de agenda van Provinciale Staten van 22 november staan, om te worden toegelicht door de initiatiefnemers.