Openbaar Ministerie

Verdachten vast in onderzoek vermissing Somalisch meisje

14 oktober 2010 - Arrondissementsparket Zwolle

In het onderzoek door de politie IJsselland naar de vermissing van het 14-jarige meisje Hamdi Mohamud Hassan zitten twee verdachten in voorlopige hechtenis. Het gaat om de vader en de stiefmoeder van het meisje, een 42-jarige man uit Winterswijk en een 34-jarige vrouw. Zij worden verdacht van mensenhandel/mensensmokkel.

De vader werd op 28 september aangehouden en de stiefmoeder op 4 oktober. De raadkamer van de rechtbank heeft op woensdag 13 oktober de gevangenhouding van de man bevolen voor een periode van 30 dagen. De vrouw zit in bewaring tot 21 oktober. Na afloop van deze periode beslist het OM of bij de raadkamer de gevangenhouding van de vrouw wordt gevorderd.

De verklaringen van de man en de vrouw over de komst van het meisje naar Nederland en de wijze waarop zij verdwenen zou zijn worden momenteel onderzocht. Op dit moment is nog niet duidelijk waar het meisje verblijft. Ook is nog niet duidelijk of het meisje, dat enkele dagen na aankomst in Nederland verdwenen zou zijn, ook daadwerkelijk Hamdi is, of een ander meisje.

De vader deed medio september zelf aangifte van de verdwijning van Hamdi. Het meisje zou op zondag 12 september plotseling verdwenen zijn vanaf het station in Zwolle. Zij zou daar met haar vader, stiefmoeder en vier andere kinderen per trein op weg zijn van Winterswijk naar Ter Apel.