Rijksoverheid


Kabinet-Rutte beëdigd

Nieuwsbericht | 14-10-2010

Koningin Beatrix heeft het kabinet-Rutte beëdigd. Dit gebeurde nadat formateur Rutte zijn eindverslag had aangeboden. Het nieuwe kabinet bestaat uit 12 ministers en 8 staatssecretarissen.

Het nieuwe kabinet wordt gevormd door een coalitie van VVD en CDA. Het kabinet krijgt gedoogsteun van de PVV.

Het aantal kabinetsleden gaat terug van 27 naar 20. Er komen 6 ministers van VVD-huize en 6 CDA-ministers en daarnaast 8 staatssecretarissen, van elke partij 4.
Groepsfoto van het volledige nieuwe kabinet.

Nieuwe ministeries

Het nieuwe kabinet brengt het aantal ministeries terug van 13 naar 11.

De ministeries van Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) worden samengevoegd in een nieuw ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat (VenW) en van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) worden samengevoegd tot een nieuw ministerie van Infrastructuur en Milieu. Volkshuisvesting en de Rijksgebouwendienst gaan vallen onder het ministerie van BZK.

Het derde nieuwe ministerie wordt het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Behalve de 11 ministers die bij de departementen horen, komt er een minister voor immigratie en asielbeleid. Deze minister zal inwonend zijn op het ministerie van BZK.

De twee programmaministers voor Wonen, Wijken en Integratie (op VROM) en voor Jeugd en Gezin (op VWS) verdwijnen.

Eindverslag over de formatie

Een afschrift van het eindverslag van formateur Rutte is naar de Tweede Kamer gestuurd. Het eindverslag bevat een opsomming van de werkzaamheden van de formateur sinds zijn benoeming op 7 oktober 2010.

Nieuw beleid

Onder het onderdeel Regering vindt u een overzicht van de nieuwe bewindslieden en het regeer- en gedoogakkoord. De dossiers op Rijksoverheid.nl worden de komende periode aangepast op basis van het nieuwe kabinetsbeleid.

Documenten en publicaties

Regeerakkoord VVD-CDA

De fracties van VVD en CDA bereikten op 30 september 2010 het regeerakkoord 'Vrijheid en verantwoordelijkheid'. Daarnaast zijn de ...

Rapport | 30-09-2010 | AZ

Gedoogakkoord VVD-PVV-CDA

De fracties van VVD en CDA bereikten op 30 september 2010 het regeerakkoord 'Vrijheid en verantwoordelijkheid'. Daarnaast zijn de ...

Rapport | 30-09-2010 | AZ

Afzender


* Ministerie van Algemene Zaken