Provincie Utrecht

Luchthavenregelingen MLA's Loenen, Haarzuilens en Polsbroek

De commissie Milieu, Mobiliteit en Economie sprak tijdens haar vergadering van maandag 4 oktober over luchtvaartregelingen. De discussie spitste zich toe op informatievoorziening hierover en over de al dan niet tijdelijke of definitieve aard van deze regelingen.

Over de drie regelingen werd gevraagd hoe het zit met informatievoorziening over klachten en de handhaving van regels. Verder was er een discussie over het feit dat het broedseizoen van weidevogels geen onderdeel uitmaakt van het afwegingskader. Bij sommige fracties ontstond de indruk dat bestaande ontheffingen nogal automatisch in een regeling werden omgezet. Ook was de vraag of er afstemming met gemeenten is geweest. Tot slot werd gevraagd naar de reden waarom meteen gekozen werd voor definitieve regelingen; waren tijdelijke regelingen ook mogelijk? Over Haarzuilens werd gevraagd hoe het kan dat een partij die een terrein in eigendom heeft, geen zeggenschap heeft over het verlenen van een regeling voor gebruikers van het terrein voor Microlight Aeroplane-activiteiten.

Gedeputeerde de Jong gaf aan dat het in alle gevallen om slechts zeer beperkt gebruik gaat. Er is overleg met gemeenten geweest en er is tevens voldoende aandacht voor klachten en handhaving. Het eventueel toevoegen van het broedseizoen van weidevogels als criterium zal worden meegenomen met de toekomstige evaluatie van de Luchtvaartnota. De regelingen zijn persoonsgebonden en niet overdraagbaar. Hierdoor zal op termijn het gebruik vanzelf verminderen. Het vaststellen van definitieve regelingen vloeit voort uit de wet. Met betrekking tot de kwestie van het eigendom van terrein Haarzuilens geldt dat, als er een vergunning is, er ook een regeling kan worden vastgesteld.