Gemeente Valkenswaard

naar meerwaarde van WZSW Valkenswaard

Onderzoek naar meerwaarde van WZSW Valkenswaard

Logo WZSW

Woonzorgservice in de wijk (WZSW) is een mooi idee maar wat brengt het daadwerkelijk op? Wat is de (maatschappelijke) meerwaarde van WZSW? Met andere woorden: hoe belangrijk is deze dienstverlening en zijn de klanten tevreden over de verrichte diensten? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, werkt WZSW Valkenswaard mee aan een onderzoek waarvoor de provincie Noord-Brabant opdracht gegeven heeft.

Woonzorgservice in de wijk koppelt mensen die ondersteuning in of om het huis kunnen gebruiken aan mensen die op dit moment geen werk hebben en gemotiveerd zijn om iets voor een ander in de wijk te kunnen betekenen. Woonzorgservice in de wijk is in Valkenswaard in juni 2008 van start gegaan. De eerste diensten werden in september 2008 uitgevoerd. Inmiddels zijn er bij ongeveer 190 klanten in Valkenswaard, Dommelen en Borkel en Schaft zo'n 850 dienstenuren uitgevoerd. Er wordt gewerkt met dienstencheques, waarvan er nog een aantal in omloop is en waarmee diensten aangevraagd kunnen worden. Momenteel zijn 13 mensen werkzaam bij WZSW Valkenswaard: 11 uitkeringsgerechtigden, een vrijwilliger en de projectleider. De uitkeringsgerechtigden zetten zich met behoud van uitkering in voor mensen in de wijk die hulp nodig hebben. De diensten die uitgevoerd worden betreffen vooral klussen in de tuin en in huis (in de tuin werken en huishoudelijke hulp). Ook wordt service verleend (boodschappen, vervoer naar arts of ziekenhuis, enz.).

Klanten benaderd
De Provincie heeft twee bureaus (Adsom en PON) opdracht gegeven te onderzoeken wat woonzorgservice in de wijk oplevert voor met name de woonzorgservicevragers (de klanten) en de woonzorgserviceverleners (uitkeringsgerechtigden en vrijwilligers). In de komende weken wordt het onderzoek in samenwerking met WZSW Valkenswaard uitgevoerd.

Voor het onderzoek is een aantal klanten van WZSW benaderd om hun medewerking te verlenen. Een aantal heeft een enquête thuis ontvangen. Hen wordt gevraagd de vragenlijst in te vullen. Als ze hierbij hulp nodig hebben wordt die geboden door de medewerker van WZSW die de lijst bij hen komt ophalen. Daarnaast is een kleine groep klanten gevraagd deel te nemen aan een gesprek over woonzorgservice in de wijk. Zij zijn uitgenodigd op het kantoor van WZSW aan de Emmalaan in Valkenswaard waar ze, samen met de onderzoekers, praten over de betekenis van WZSW voor hen.

Meer informatie
De uitkomsten van het onderzoek geeft inzicht in de waarde van WZSW en dat is belangrijk voor de toekomst van WZSW en de diensten die geleverd worden. Heeft u vragen over het onderzoek dan kunt u bellen met de projectleider in Valkenswaard, mevrouw H. Cleef, 040-2083781 of 06-18302150.