Nederlandse Orde van Advocaten

Versterking rechtspositie militairen

Hedy Jak
Een nieuwe wettelijke bepaling voorkomt dat militairen strafrechtelijk vervolgd kunnen worden bij rechtmatig uitoefenen van geweld in hun functie.
Advocaat Geert-Jan Knoops heeft de Eerste en Tweede Kamer geadviseerd over deze wet. Volgens Knoops is de zaak van de Nederlandse marinier Eric O., die in december 2003 werd vervolgd wegens een schietincident in Irak, `het fundament geweest voor het verbeteren van de rechtspositie van militairen.' Hij stelt dat de wetswijziging, waarbij de nadruk op de militairen ligt in plaats van de nabestaanden, terecht is. `Militairen riskeren hun leven in brandhaarden en hebben recht op bescherming vanuit de overheid. Een kanttekening is dat deze wet in sommige gevallen te kort zou kunnen doen aan oorlogsslachtoffers.' Knoops benadrukt dat beide belangen even zwaar wegen en dat deze wet `geen vrijbrief voor militairen mag zijn om op arbitraire wijze geweld te gebruiken.'
Overigens heeft Geert-Jan Knoops gisteren de LegalLane Award voor de hoogst gewaardeerde collega gewonnen. Ruim 2600 Nederlandse advocaten uit verschillende rechtsgebieden gaven Knoops de meeste stemmen. `Door collega's erkend te worden voor je werk maakt de prijs extra waardevol.' De prijs, een overnachting in een luxe Haags hotel, doneert Knoops aan een gezin dat van de bijstand leeft.
---