Nationale Ombudsman


Den Haag, 14 oktober 2010

Ombudsman onderzoekt e-mailverkeer tussen burger en overheid

De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, start een onderzoek naar de manier waarop burger en overheid digitaal met elkaar communiceren. E-mailverkeer maakt onderdeel uit van de dienstverlening van de overheid. Overheidsinstanties gaan nu verschillend om met e-mails van burgers. Doel van het onderzoek is om normen te formuleren voor de overheid zodat meer eenheid ontstaat en daardoor meer duidelijkheid voor de burger.

In het onderzoek naar digitale communicatie tussen burger en overheid komen verschillende aspecten aan de orde. Overheidsinstanties gaan bijvoorbeeld verschillend om met e-mails van burgers. Met sommige instanties kan helemaal niet per e-mail worden gecommuniceerd, andere beantwoorden e-mails alleen per brief. Ook het gebruik van disclaimers en de veiligheid van digitale gegevensuitwisseling zijn onderwerp van onderzoek.

Dienstverlening van de overheid aan de burger is een belangrijk aandachtspunt voor de Nationale ombudsman. Een rapport over e-mailverkeer tussen burger en overheid vormt het derde deel van een drieluik over dienstverlening van de overheid aan de burger. Eerder bracht de ombudsman rapporten uit over de kwaliteit van de schriftelijke en telefonische dienstverlening van de overheid.


Noot voor de redactie,