Jonge ondernemers worstelen met incasso uitstaande facturen

14/10/2010 15:46

Creative Venue BV

Incassoreus schiet startende bedrijven te hulp, veel onnodige faillissementen

Jonge ondernemers worstelen met incasso uitstaande facturen

Solveon Incasso, één van de toonaangevende incasso-organisaties van Nederland schiet startende bedrijven te hulp. Daartoe heeft het bedrijf uit Utrecht een meerjarige overeenkomst gesloten met de Stichting Jong Ondernemen. Via deze stichting gaat het bedrijf jonge ondernemers kosteloos bijstaan met adviezen en directe hulp bij het innen van vorderingen. Solveon dat bijna 150 medewerkers telt en een incassoportefeuille beheert van ruim 1,5 miljard euro, ziet met lede ogen aan dat jonge ondernemers relatief vaak achter het net vissen als klanten niet willen of kunnen betalen.

Nu de gevolgen van de kredietcrisis nog dagelijks voelbaar zijn in het bedrijfsleven, is er nog steeds een race gaande op debiteuren. Bedrijven die hun betalingsbeheer op orde hebben zijn er als de eersten bij om niet betalende klanten te dwingen hun facturen te voldoen. Zij schuwen daarbij hardere en van rechtswege toegestane maatregelen niet.

Volgens Solveon directeur Raymond Minks moeten jonge ondernemers op het terrein van incasso nog veel leren. Solveon gaat de ruim 20.000 deelnemers aan de leerprogramma's Jong Ondernemen bijstaan met adviezen over debiteurenbeheer (o.m. leveringsvoorwaarden, inrichting financiële administratie, betalingsherinneringen, klantgesprekken) en staat paraat met concrete incassodiensten. Minks: "Ruim een jaar geleden signaleerden wij al dat het bedrijfsleven minder behoefte heeft een elegante en softe incassoaanpak. Het waren in 2009 vooral toeleveringsbedrijven van lokale ondernemingen die zo snel mogelijk hun geld wilden binnenhalen voordat hun buurman ermee vandoor zou gaan. En nu zien we in rap tempo jonge starters de dupe worden van de nog immer slechte betalingsmoraal en opgerekte betalingstermijnen die veel bedrijven hanteren".

Cees Pille, directeur van de Stichting Jong Ondernemen is dolblij met de professionele support van Solveon. "Betalingsbeheer en credit management is tot nu altijd een witte vlek geweest in onze programma's. De huidige economische situatie noopt ons ertoe om problemen bij onze deelnemers en hun bedrijven voor te zijn. Solveon vult straks ook nog eens een deel van onze (virtuele) helpdesk in waar de programmadeelnemers terecht kunnen voor allerhande vragen over bijvoorbeeld BTW, juridische zaken. "

In totaal namen er in 2009/2010 20.015 scholieren en studenten, van basis- tot wetenschappelijk onderwijs, deel aan de speciale programma's van de Stichting Jong Ondernemen en maakten zo kennis met vele facetten van zelf ondernemen. Mbo- en hbo-studenten richtten toen meer dan 1.100 studentbedrijven op. Van alle studentbedrijven maken er jaarlijks tientallen een doorstart en gaan dan als 'echte' ondernemer verder.





http://www.solveon.nl