Nederlandse Zorgautoriteit


Richtsnoer informatieverstrekking ziektekostenverzekeraars en volmachten 2010

14-10-2010

Goede keuze-informatie onmisbaar voor consumenten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft het richtsnoer informatieverstrekking voor ziektekostenverzekeraars aangescherpt. De NZa stuurt met het richtsnoer aan op betere informatieverstrekking door ziektekostenverzekeraars aan de consument. Duidelijke en volledige informatie is een voorwaarde voor consumenten om een goede vergelijking te kunnen maken tussen de verschillende polissen.

Het richtsnoer geeft aan welke informatie zorgverzekeraars aan consumenten moeten verstrekken. Daarbij gaat het niet alleen om aspecten zoals de premiehoogte en opzegmogelijkheden, maar bijvoorbeeld ook om declaratieoverzichten voor het eigen risico. Deze moeten voor de consument begrijpelijk zijn, zodat de consument de declaraties ook zelf op juistheid kan controleren. De NZa ziet erop toe dat zorgverzekeraars zich houden aan het richtsnoer. Net als vorig jaar brengt de NZa een self assessment uit waarmee verzekeraars kunnen nagaan of zij voldoen aan de eisen.

De NZa doet jaarlijks onderzoek naar de informatieverstrekking door ziektekostenverzekeraars. Daarbij kijkt de NZa naar de beschikbaarheid, volledigheid en juistheid van informatie op de websites van de ziektekostenverzekeraars. Immers, informatie mag niet misleidend zijn voor de consument. Met het NZa-richtsnoer is voor verzekeraars duidelijk waaraan hun informatieverstrekking moet voldoen.

Sinds vorig jaar introduceerde de NZa naast het richtsnoer een self assessment dat de ziektekostenverzekeraars moeten invullen. Het geeft hen inzage in de gestelde eisen en maakt ook voor henzelf inzichtelijk of zij eraan voldoen. De NZa gebruikt de ingevulde assessments bij haar toezicht. Indien nodig kan de NZa handhavend optreden.