Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude


14/10/10 14:22

Station Halfweg-Zwanenburg juni 2012 in gebruik

Op 13 oktober jl. hebben provincie Noord-Holland, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude, NS en ProRail de herziene stationsovereenkomst voor station Halfweg-Zwanenburg ondertekend. Hierin staan de gezamenlijke afspraken om te zorgen dat het nieuwe station in juni 2012 klaar is voor gebruik.

Het station wordt gebouwd door ProRail bij de toekomstige vestiging van Sugar City, de voormalige CSM suikerfabriek tussen de stations Haarlem Spaarnwoude en Amsterdam Sloterdijk. Vanaf medio juni 2012 stopt NS met twee Sprinters per uur op dit nieuwe station.

Het nieuwe station
Het station Halfweg-Zwanenburg krijgt een voetgangersbrug die over het spoor wordt gebouwd en die de twee perrons met elkaar verbindt. Deze perrons zijn tevens met een lift toegankelijk. De liften worden mogelijk gemaakt door subsidie van de Stichting Leefomgeving Schiphol. De voetgangersbrug zal tevens verlengd worden tot over de N200 en eindigt op de Haarlemmerstraatweg nabij de ingang van Sugar City en heeft aan deze zijde eveneens een lift. Speciaal voor voetgangers en fietsers komt er een brug over de Ringvaart ter hoogte van Sugar City zodat de inwoners van Zwanenburg het station goed kunnen bereiken. Het fiets/wandelpad over het Sugar City terrein naar de Haarlemmerstraatweg/N200 zal verlengd worden. Daarnaast krijgt een deel van het station een perronoverkapping, waarvoor provincie Noord-Holland een subsidie verstrekt. ProRail is verantwoordelijk voor de bouw van het station.

Openbare ruimte
Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude realiseert alle benodigde voorzieningen in de openbare ruimte. Het voorplein en een goede toegankelijkheid van het station maken daar onderdeel van uit. Ook zorgt de gemeente voor een P+R-terrein (Park + Ride) met een capaciteit van 150 parkeerplaatsen. Het P+R-terrein ligt binnen 250 meter van de ingang van het station met een directe aansluiting met een trap en lift naar het station. Ook deze lift wordt mogelijk gemaakt door subsidie van Stichting Leefomgeving Schiphol. Aan beide zijden van de N200 komen, deels bewaakt, overdekte fietsparkeerplaatsen. Op het P+R-terrein komen 4 OV-fietskluizen.

De bouw van station Halfweg-Zwanenburg start in het voorjaar van 2011. Dit is het zesde station dat wordt geopend binnen de samenwerkingsovereenkomst Noordvleugel Spoorsector van 13 juli 2006.
---