Ministerie van Defensie

Weekoverzicht Defensie-operaties

14 oktober 2010, 16.00 uur

De 5 Nederlandse Apache-gevechtshelikopters, die halverwege deze maand zouden terugkomen, blijven tot medio november in Afghanistan.

Het verblijf van de Apaches, die vorige week hun 7000ste vlieguur gedurende de ISAF-missie vlogen, wordt verlengd omdat een aantal van de laatste grote Nederlandse konvooien is uitgesteld. Dit door beschadigingen aan de weg tussen Tarin Kowt en Kandahar. Ook heeft Australië Nederland dringend verzocht om de inzet van Apaches te verlengen.

De laatste voorbereidingen voor vertrek. Foto: ministerie van Defensie

Bijzonder konvooi Het transportpeloton van de Redeployment Task Force heeft vorige week een bijzonder konvooi van Tarin Kowt naar Kandahar gereden. De samenwerking met internationale partners werd ditmaal extra benadrukt; naast Australische en Franse beveiligers reden er onder meer tientallen Afghaanse (leger-)voertuigen mee. Afghaanse jingletrucks (bontversierde vrachtwagens) vervoerden Nederlandse Patria's, Bushmasters en een YPR, terwijl Nederlandse legertrucks met Franse containers reden. De Australische Mentoring Task Force 1 was hoofdverantwoordelijk voor de grondbeveiliging van het konvooi. Ook werd dankbaar gebruik gemaakt van Nederlandse genisten en militairen van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie. De vakschool leert Afghanen omgaan met bouwmaterialen. Foto: ministerie van Defensie

Bouwmaterialen voor school De Nederlandse geniecompagnie van de Redeployment Task Force heeft afgelopen week in Tarin Kowt bouwmaterialen aan de Trade Training School geschonken. Deze vakschool leert Afghanen omgaan met deze materialen zodat zij later zelf als timmerman of loodgieter aan de slag kunnen.

Raketaanval Kandahar Airfield Afgelopen week is Kandahar Airfield het doelwit geweest van een raketaanval. Hierbij vielen aan Nederlandse zijde geen gewonden en was geen sprake van materiële schade.

Somalië

Foto: ministerie van Defensie

Schip in nood Het marineschip Hr. Ms. Amsterdam is vorige week de Puntland 1 te hulp geschoten. Het schip dreef stuurloos voor de Somalische kust, zonder brandstof en met een gebroken ankerketting. De Amsterdam verrichtte de ondersteuning in het kader van een VN-verdrag, dat zorgt voor de veiligheid van mensenlevens op zee. Na deze noodhulp heeft Hr. Ms. Amsterdam haar patrouille langs de Somalische kustlijn weer opgepakt. De commandant aan boord van Hr. Ms. Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie

Frans bezoek Commandant EU Task Force 465, admiraal Coindreau, heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan Hr. Ms. Amsterdam. Het Nederlandse bevoorradingsschip maakt, als fast combat supportschip, deel uit van de Task Force om de Somalische kust te verkennen en te controleren. Admiraal Coindreau, tevens commandant van het Franse stafschip FS De Grasse, sprak met de commandant van de Amsterdam over de wijze van optreden van het Nederlandse schip binnen de taakgroep waaraan Italië, Duitsland, Frankrijk, Spanje, België, Griekenland en Luxemburg deelnemen. Voorafgaand aan het bezoek werd het stafschip FS De Grasse op zee bevoorraad door Hr. Ms. Amsterdam.

Operaties in Nederland

Inzet marechaussee Een arrestatie-eenheid van de Koninklijke Marechaussee heeft de politie van Amsterdam afgelopen week ondersteund bij kraakongeregeldheden.

De Lynx-reddingshelikopter. Foto: ministerie van Defensie

Reddingshelikopters actief Reddingshelikopters van het Defensie Helikopter Commando zijn afgelopen week tweemaal ingezet. Eén inzet betrof een Lynx-helikopter die uitrukte voor een medische evacuatie vanaf het containerschip Stuttgart Express, op 80 kilometer ten westen van Den Helder. Daar werd een man met hartklachten opgehaald en naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam gebracht.